Autor: Jelena Nedeljković

23.02.2024.

16:23

Foto: shutterstock/Informer/logo

Sport

Detalji pristupanja Dubaija ABA ligi: Evo koliko plaća i gde igra

Velika prašina se podigla oko potencijalnog ulaska Dubaija u ABA ligu, kako i na koji način će to biti rešeno i hoće li u bilo kom smislu ugrožavati klubove koji su već učesnici. Informer vam donosi detalje, u koje je naša redakcija imala uvid, kojima je dogovoreno pristupanje kluba iz Emirata regionalnom takmičenju. 

Ugovor će biti potpisan u Zagrebu na tri sezone, a za svaku će ABA liga dobiti po 1,5 miliona dolara.

Informer

 

"Ugovor će početi ta teče od sezone 2024/25 i već tada dobićče ABA liga 1,5 miliona dolara. Isti postupak biće ponovljen i u sezonama 2025/26 i 2026/27. Dakle, svake sezone ABA liga će dobiti po 1,5 miliona dolara, što je ukupno 4,5 miliona dolara" navodi se u predlogu ugovoru. 

Deo troškova za odigravanje utakmica u Dubaiju biće plaćen iz tog fonda, dok će i van toga klub iz Emirata imati troškova.

"Iz tog fonda plaćaće se sudije, komesari, supervizori i celo osoblje neophodno za održavanje utakmica u Dubaiju. Van toga, Dubai će svim gostujućim ekipama plaćati smeštaj u hotelima sa najmanje četiri zvezdice, i top na dve noći, noć pre utakmice i na noć utakmice, a timovi će imati i popuste na letove kompanijom iz Dubaija" zaključuje se u predlogu ugovora.

Informer

 

Ovakav dokument dostavljen je ABA ligi 11. februara uz molbu da sve bude rešeno u narednih godinu dana. Sastanak bi trebalo da bude održan u Zagrebu 12. marta i tada će Dubai i zvanično postati član ABA lige. Prema rečima našeg izvora, moguće je da će i klubovi nešto zaraditi koliko Dubai privuče nove sponzore.

- Očekujemo da uz Dubai stignu i novi sponzori. Njima je reklama zapravo glavni razlog zašto žele da se probiju na evropsko tržište. Ukoliko bude sponzorskih ugovora, biće i novca za klubove - zaključio je naš izvor.