27.02.2024.

09:41

Foto: starsport/montaža

Sport

Umro legendarni košarkaš, član šampionske generacije OKK Beograda, Zvezde i Partizana

Bio je član šampionske generacije OKK Beograda. Rođen je u Vršcu 2. juna 1944. Sa 14 godina se doselio u Beograd, a morao je da završi fakultet jer su roditelji to očekivali od njega, preneo je Žurnal. Zanimljivo je da je igrao tenis u Crvenoj zvezdi i odbojku u Partizanu.

Velika inspiracija mu je bio Bora Stanković, pa je počeo  da trenira u OKK Beogradu, prve patike dobio je od svog idola Slobodana Gordića. Igrao je beka šutera, a bio je prvak Jugoslavije sa OKK Beogradom 1963. i 1964. godine.  Od 1962. do 1973. odigrao je za OKK Beograd 195 prvoligaških utakmica i postigao 996 koševa.

Studirao je Tehnološki fakultet, odsek organska hemija, a diplomski rad branio je kod legende jugoslovenskog vaterpola profesora Milana Galeta Muškatirovića. Prestao da igra posle vojske 1. aprila 1973, kad se oženio i dobio prinovu. Posvetio se profesiji i ceo radni vek proveo u fabrici boja i lakova Duga. Kao rekreativac nastavio je da se bavi tenisom i osvojio gotovo 30 turnira među veteranima.

Od legendarnog košarkaša oprostio se Bogdan Tanjević.

"Moj Ivačko, naš Milorad Ivačković, zadnji put u našem društvu, nekoliko meseci unazad, nije više sa nama. Nikad više. “ Ohajo expres” kako su nas zvali, jednom.. On, Pazman i ja.. duša moja", napisao je Tanjević na Tviteru.