21.03.2024.

21:48

Foto: Tanjug/AP

Sport

Francuzi ljuti na Embida: Izabrao je lakši put ka zlatu!

Prema rečima predsednika Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjera Siutata, postojao je plan da za reprezentaciju "Trikolora" nastupe Viktor Vembanjama, Rudi Gober i Džoel Embid, čime bi domaćin Amerikancima i Srbima suprotstavio izuzetno jaku ekipu koja bi bila legitimni kandidat za najviši plasman.

- Oni bi se lako uklopili zajedno, posebno Viktor i Džoel. Vembanjama je pokretljiv, mogu sva trojica da igraju zajedno. Imati ih u ekipi svu trojicu bilo bi nešto zaista posebno, zato sam razočran - nije krio Siutat da mu je izbor Embida teško pao.

Informer

 

Centar Filadelfije rođen je u glavnom gradu Kameruna, Jaundeu, ali je pre dve godine dobio francuski pasoš čime je stekao pravo nastupa za njihovu reprezentaciju. Generalni menadžer reprezentacije Francuske i bivši NBA šampion, Boris Dijao ističe da je upravo Embid prvi izrazio želju da igra za selekciju domaćina narednih Olimpijskih igara.

- Džoel je došao kod nas i rekao da hoće da igra međunarodnu košarku. Rekao je da hoće da pobeđuje. Da hoće da igra za Francusku i pobedi sa tom reprezentacijom - istakao je Dijao.

Informer

 

Priču bivšeg reprezentativca potvrdio je i predsednik Saveza i dodao da se sa Embidom sastao dva puta, najpre u Orlandu a potom i u Filadelfiji.

- Rekao je: "Da, želim da igram, donesite pasoš!" Obavio sam taj posao, uz pomoć Vlade Francuske, da omogućim papire za njega i sina. Sve to vreme je govorio da želi da igra za reprezentaciju - objasnio je Siutat kako su trajali pregovori sa aktuelnim najkorisnijim igračem NBA lige.

Informer

 

Embid zbog povrede nije igrao na prethodnom Evrobasketu, a negde u to vreme do čelnih ljudi KS Francuske stigle su glasine kako on pregovara sa Amerikancima o mogućnosti da dobije njihov pasoš.

- Pitali smo ga da li je i dalje uz nas. Rekao je: "Da, želim da igram za Francusku", ali nije to uradio - objasnio je Dijao kako je došlo do toga da Francuska ostane bez velikog pojačanja pod reketom.

Informer

 

Žan-Pjer Siutat nema dilemu zašto se Embid odlučio na ovakav potez.

- Ko može da pobedi tim SAD sa njim? Niko! To je za njega lakši put do olimpijskog zlata! - istakao je predsednik Saveza zašto se 30-godišnji centar priklonio drim-timu.

Informer

 

Podsećamo, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država igraće u Parizu u grupi sa Srbijom pa ćemo, ukoliko se Nikola Jokić nađe na spisku "orlova", gledati direktan okršaj bivšeg (nadamo se i budućeg) i aktuelnog MVP-ja NBA lige!