26.03.2024.

20:51

Foto: Starsportphoto

Sport

Ko je naš košarkaš koji je doživotno najuren? Igrao za Srbiju na Mundobasketu, davao koševe Amerima...

Anti-junak priče u kojoj su petorica Srba oštro kažnjena od strane FIBA igrao je za Srbiju na FIBA Svetskom prvenstvu za igrače do 17 godina starosti.

Te 2010. na Mundobasketu mlađih kategorija "orliće" su predstavljali Aleksandar Cvetović, Nikola Radičević, Marko Radonjić, Nemanja Dangubić, Nikola Čvorović, Luka Mitrović, Nenad Miljenović, Nemanja Krstić, Nikola Janković, Đorđe Milošević, Nemanja Bezbradica i Marko Ćirović.

Upravo Marko Radonjić, koji je na tom šampionatu sa prosecima od 5,8 poena, 2,5 skokova i 1,4 asistencije po meču sa Srbijom završio na petom mestu, devet poena je dao Amerikancima, za koje su igrali i Bredli Bil i Andre Dramond, sada se našao na tapetu FIBA.

Informer

 

Inače, karijeru je započeo 2011. godine kada je branio boje Napredak Rubina. Posle tri godine je usledio prelazak u Slogu, da bi vrlo brzo kvalitet naplatio potpisom za Vojvodinu.

Ovaj 31-godišnji bek je potom igrao za Iskru, Dinamik, Novi Pazar i Balkan Botevgrad kada se konačno probija i u ABA ligi.

Najpre je potpisao za FMP 2020. godine gde se zadržao dve sezone. Tokom tog perioda je čak bio i kapiten "pantera", a onda je karijeru nastavio u Borcu. 

Često je imao i partije sa preko 20 poena. Tako je Cedevita Olimpiji ubacio 26, jedan manje je isporučio upravo nekadašnjem klubu FMP-u...

Kako nije uspeo da pronađe angažman u ovoj sezoni, Radonjić je rešio da se prebaci na basket 3x3 gde je tokom leta potpisao za kineski tim Vuši Huišan.