22.04.2024.

20:50

Foto: Starsportphoto

Sport

Pešić pobesneo pred OI: Svi sve znaju, svi su odredili cilj! Ne idemo tamo da igramo samo četvrtfinale!

"Orlovi" u prestonicu Francuske idu kao aktuleni vicešampioni sveta, a prvi meč na olimpijskom turniru igraće protiv Sjedinjenih Američkih Država. Osim "drim tima" sa nama u C grupi je još Južni Sudan, a četvrti učesnik biće pobednik kvalifikacionog turnira u Portoriku (2-7. jul). Pored domaćina, učestvuju još Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija i Bahrein.

Kada se govori o ambicijama naše reprezentacije na takmičenju u Parizu, Pešić je, kako kaže, navikao da ih drugi određuju.

- Svi već sve znaju, odredili su ciljeve, što znači da ja to ne moram da činim. Moje je samo da trasiram put do cilja. Odrediti cilj i trasirati put do cilja su dve različite stvari. U grupi moramo da pobedimo najmanje na dve utakmice da bismo bili drugi, ili najbolji treći. Ne idemo tamo da bismo samo igrali u četvrtfinalu, nego i dalje - rekao je Pešić za časopis "Trener".

Informer

 

Selektor "orlova" istakao je da je prava sreća što u četvrtfinalu nećemo igrati sa Amerima, ali da postoji mogućnost da na njih naletimo u polufinalu.

- Dobro je što ćemo u četvrtfinalu izbeći SAD, ali na tom stepeniku moramo da pobedimo, na primer, Francusku, Kanadu... Ne možemo da pričamo o dometima, već samo o želji, ne zato što ne želim uspeh, nego zato što je prerano da govorimo o svemu tome. Ne znamo ni sve rivale u grupi, ni s kim ćemo da igramo u četvrtfinalu. Ako pobedimo tada, možemo da naletimo u polufinalu na SAD ili Kanadu. Moje je da se bavim time kako da ostvarimo svoje želje, ali trenutno iznosim samo argumente kojima raspolažem - jasan je Pešić.

Iskusni stručnjak dotakao se i toga koliko će jaka biti konkurencija na takmičenju. 

- Gotovo svi učesnici su favoriti za medalju. Recimo da su SAD i Kanada najozbiljniji kandidati za medalje, ali još osam ekipa ima kvalitet za odličje. To je ukupno deset selekcija. Jedino se može reći za Južni Sudan i Japan da nisu jaki. Svi su napredovali. Što se košarke tiče, biće ovo najjače i najizjednačenije OI u istoriji. Mnogi su se prošle godine čudili otkud su Nemci postali prvaci sveta. I sada se čudimo kako Crvena zvezda i Partizan nisu prošli u drugu fazu Evrolige, ali svi igraju košarku - istakao je Pešić.

Olimpijske igre trajaće od 28. jula do 11. avgusta ove godine, grupna faza je u Lilu, dok je završnica u Parizu.