11.05.2024.

15:55

Foto: Starsportphoto©

Sport

Turci dobili zeleno svetlo! Od naredne sezone sedam, umesto pet stranaca u ekipi!

Nakon konsultacija sa svim klubovima elitnog ranga takmičenja, rukovodstvo Košarkaškog saveza Turske donelo je konačnu odluku u vezi sa košarkašima stranog državljanstva u ekipi.

"Kao rezultat kontinuiranih pregovora sa našim klubovima u proteklih godinu dana, sproveli smo različite studije kako bismo zajednički donosili odluke, a ova je donesena sa ciljem da unapredimo domaće igrače da budu iskusniji, da dobiju na samopouzdanju i da budu sposobni da iskoriste priliku da se izbore za dres reprezentacije", poruka je predsednika KS Turske Hidajeta Turkogla.

Njihovi klubovi će ipak, samo četvoricu stranaca moći da koriste u mečevima domaćeg prvenstva, ali su takođe u obavezi da jednog domaćeg igrača uvek "drže" u igri.

Osim toga, on veruje da će kvalitetni strani igrači u velikoj meri pomoći u razvoju domaćeg kadra.

"Nadam se da će ova odluka doneta za razvoj turske košarke i uspeh reprezentacije biti od koristi. Verujem da će uz rezultate povećanja broja stranih igrača naši sportisti maksimalno iskoristiti prilike koje su im pružene i uložiti velike napore da maksimiziraju svoj učinak. Pored toga, mislim da će biti važno za menadžere sportista da usmere košarkaše u timove u kojima mogu dobiti više vremena i odgovornosti", zaključio je Turkoglu.