20.05.2024.

07:00

Foto: Starsportphoto

Sport

Istorijska utakmica u ArenI! Prva "metla" u derbijima na Jadranu i Sferopulosova šesta u nizu protiv Obradovića!

Crvena zvezda je novi šampion ABA lige! Izabranici Janisa Sferopulosa sinoć su u rasprodatoj Beogradskoj areni naneli treći poraz Partizanu i tako "metlom" rešili finalnu seriju regionalnog takmičenja. Crveno-beli su do nogu potukli večitog rivala, a po prvi put od kako se na Jadranu igra plej-of jedan od klubova poražen je sa nulom. 

ABA liga je sa plej-of formatom takmičenja startovala davne 2015. godine. Crvena zvezda i Partizan bili su rivali u polufinalu doigravanja, a četa Dejana Radonjića slavila je ukupnim rezultatom 3:1. Zanimljivo, Partizan je u drugom meču uspeo da dođe do brejka i stekne ulogu favorita, ali su crveno-beli u naredne dve utakmice upisali pobede, stiglo do finala, a kasnije preko Cedevite i do prvog trofeja u regionalnom takmičenju. 

Informer

 

Naredne sezone Partizan nije bio učesnik plej-ofa pošto su crno-beli regularni deo takmičenja završili kao peti. Crvena zvezda je preko Cedevite i Mege stigla do druge vezane titule, a dominacija se nastavila i naredne sezone. Tada su rivali Radonjićevoj četi bili Budućnost u polufinalu i Cedevita, koja je eliminisala Partizan, u finalu. 

Ni godinu dana kasnije Crvena zvezda i Partizan nisu bili rivali u plej-ofu. Ponovo crno-belih nije bilo u doigravanju, a seriju beogradskog velikana u ABA ligi tada je prekinula Budućnost. Podgoričani su nakon brejka u "Pioniru" upisali dve pobede u "Morači" i došli do svoje prve titule u regionalnom takmičenju. 

Već naredne sezone - Partizan se vratio u plej-of i bio rival Crvenoj zvezdi u polufinalu. Nakon tri pakleno teške utakmice, u finale su otišli crveno-beli, a majstoricu u "Pioniru" je rešio grčki veteran - Stratos Perperoglu, sa 18 poena. Izabranici Milana Tomića su u finalu posle pet mečeva bili bolji od Budućnosti i trofej vratili na Mali Kalemegdan. 

Informer

 

Usledilo je godinu dana pauze zbog koronavirusa, da bi 2021. godine Partizan takmičenje u regionu završio na slabašnom sedmom mestu. Crvena zvezda je, sa druge strane, bila prva, a potom preko Igokee i Budućnosti došla do nove titule. 

Sledeća sezone donela je početak dominacije beogradskih velikana. Crvena zvezda i Partizan bili su rivali u velikom finalu, ali su tada izabranici Dejana Radonjića u triler završnici petog meča pred nešto više od 5.000 ljudi u "Pioniru" došli do šestog pehara u ABA ligi. 

Niz crveno-belih je prošle sezone uspeo da prekine Partizan, ali je i ta serija rešena tek u majstorici igranoj u Beogradskoj areni. Crno-beli su nošeni ogromnom podrškom navijača došli do sedme titule u ABA ligi i  postali klub sa najviše trofeja. Ipak, rekord su držali samo godinu dana pošto je jučerašnja pobeda Zvezde osigurala sedmu titulu i crveno-belima te su večiti rivali sada izjednačeni sa po sedam trofeja. 

Informer

 

Dakle, u regionalnom takmičenju "metla" je prvi put viđena ove sezone. Najčešće je pitanje pobednika rešavano u tesnim završnicama petih utakmica kao što je slučaj bio u prethodne dve sezone. 

Uz to, jučerašnje "metlanje" bilo je prvo za Željka Obradovića nakon 25 godina. Tada je srpski sturčnjak predvodio Beneton i u finalu Serije A doživeo poraz od Varezea sa 3:0. Nakon toga - nikada, sve do sinoć kada je svoj niz protiv najtrofejnijeg trenera u Evropi nastavio Janis Sferopulos. 

Grčki trener je, verovali ili ne, vezao šest pobeda nad Željkom Obradovićem. Crvena zvezda je savladala Partizan početkom godine u Evroligi, nekoliko dana kasnije i u ABA ligi, a niz je nastavljen u finalu Kupa Radivoja Koraća. 

Informer

 

Nova dva trijumfa Sferopulos je obezbedio u "Pioniru" na startu finalne serije, a svoju dominaciju potvrdio je sinoć pred navijačima Partizana. Grčki stručnjak niz bi mogao da nastavi u Košarkaškoj ligi Srbije budući da su crveno i crno-beli potencijalni rivali u finalu.