24.05.2024.

20:22

Foto: EPA

Sport

PAO u finalu Evrolige! "Zeleni" pregazili Fenerbahče!

Polako se razotkriva finalni duel u najelitnijem evropskom takmičenju. Za sada je poznato ime jednog od učesnika, dok će drugi biti otkriven uskoro, nakon okršaja između Real Madrida i Olimpijakosa, koji je, takođe, na programu večeras. Panatinaikos i pobednik pomenutog duela sukobiće se 26. maja, za šampionsku titulu Evrolige.

Uvertira za meč bila je turbulentna. Sat i po vremena pre samog finala došlo je do ozbiljnog sukoba između navijača Panatinaikosa i Fenerbahčea. Pristalice turskog kluba, bez karata, pokušale su da preskoče sigurnosne provere i na silu uđu u dvoranu, što je dovelo do opšteg haosa. Obračun ispred ulaza zadao je mnogo posla policiji, a kako pišu tamošnji mediji, u incidentu je bilo povređenih i uhapšenih, no tačan broj još uvek nije poznat.

Nije to omelo Kendrika Nana, koji je posle svega par sekundi pogodio trojku i doneo prve poene grčkom klubu. Može se reći da su Atamanovi izabranici fantastično otvorili ovaj polufinalni duel, jer su uz poene Papapetrua i Grenta poveli sa 12:0. Prve poene za protivnički tim upisao je Najdžel Hejs-Dejvis koji je pogodio uz faul. 

Fenerbahče se probudio posle katastrofalnog početka i vratio rezultatski u igru, ali je grčki tim održao prednost posle prve četvrtine 22:13. 

Informer

Detalj sa meča KK Panatinaikos - KK Fenerbahče

Ulazak srpskog košarkaša Marka Gudurića u drugoj deonici bilo je pravo osveženje za turski tim, pošto je već u prvim sekundama za upis postigao izvanrednu trojku. Nedugo zatim, Fener je prišao na minus četiri, ali je Nan kaznio promašene poene Dorsija i momentalno pokazao kako se to radi u kontri. Cela dvorana bila je na nogama, a možete se i sami uveriti na snimku ispod.

Utakmicu u Berlinu je iz prvih redova pratio i jedan od najpoznatijih zvezda NBA lige, brat Kostasa koji igra u Panatinaikosu i košarkaš Milvokija Janis Adetokumbo. Osim njega, na tribinama je bila i živa legenda američke košarke, Skoti Pipen (58). 

Na samom finišu druge četvrtine, raspucao se Hejs-Dejvis i potpuno istopio prednost rivala.  "Zeleni"  su zahvaljujući ofanzivnom skoku uspeli da održe vođstvo nakon prvog poluvremena, ali se Fenerbače u odnosu na sam start meča znatno približio favorizovanom protivniku - 38:36.

Informer

Detalj sa meča KK Panatinaikos - KK Fenerbahče

Digla se na noge cela dvorana jer je na samom startu treće četvrtine viđena prava košarka i prava borba za ono što tek sledi - finale. Grčki tim je odmah stigao do plus sedam ali je Bosanac Tarik Biberović odlično odgovorio i trojkom zabiberio rezultat - 47:45. PAO je konstantno bio u blagom vođstvu, ali uz primetan pad koncentracije zbog skandiranja na tribinama. 

Taman su se turski navijači ponadali, Nejt Sestina je upisao tri poena, a Tajler Dorsi je iz ćoška pogodio za 51:51. Međutim, nakon provere dokazano je da je nagazio liniju, pa je nakon tajm-auta Ergina Atamana ipak bilo 51:50. Videli su Grci da im protivnik praktično "diše za vrat", pa su se odmah aktivirali i na kraju treće četvrtine prešli u vođstvo plus šest - 56:50.

Informer

Detalj sa meča KK Panatinaikos - KK Fenerbahče

Videla se velika neizvesnost na startu poslednje i odlučujuće deonice. Košarkaši Panatinaikosa su odmah nastavili svoj vodeći niz i stigli do deset poena razlike, i već je bilo jasno da protivnicima ostaje veoma malo vremena da naprave preokret i ispune svoj cilj.

No, sve vreme se oseća energija kojom Grci "lome" meč u svoju korist. Imali su dvocifrenu prednost na samo šest minuta do kraja meča - 62:52.

Informer

Matijas Lesor

Kendrik Nan koji je večeras na terenu briljirao upisao je nova tri poena uz faul. Nakon jednog slobodnog bacanja za protivnike, odmah su Grci krenuli u napad. Jasna borba rezultirala je vodećim rezultatom, pa su izabranici Ergina Atamana bili u prednosti od 15 poena, samo dva minuta pre kraja ovog polufinalnog duela - 70:55.

Izgubio je grčki as Kalates živce, udario je rivala bez lopte i tako zaradio nesportsku ličnu grešku. Odbrojavaju se poslednje sekunde meča i više nema dileme. Prvi finalista Evrolige je fantastični - Panatinaikos - 73:57!