29.05.2024.

11:27

Foto: Starsportphoto

Sport

Gasite ABA ligu! Petrović grmi, udario na Evroligu zbog regionalnog takmičenja

Izvršni direktor Evrolige Paulijus Motiejunas  podigao je prešinu pre nekoliko dana kada je rekao da  Crvenoj zvezdi kao šampionu ABA lige nije garantovano učešće u Evroligi naredne sezone.

Aco Petrović je bez dlake na jeziku na društvenoj mreži "X" poručio čak da ukoliko ABA liga u budućnosti ne bude imala direktnu prohodnost ka Evroligi, onda nema potrebe ni da postiji. 

"Po završetku još jedne Evrolige, koja je završila sjajnom predstavom Panatinaikosa, mislim da bi ista trebalo da bude transparentnija. Naime, odluke o klubovima, koje nisu nosioci A licence, morale bi da se znaju bar godinu dana ranije. Tako bi znali za šta se igra ABA liga. U slučaju da pobednik ABA lige nema apsolutnu garanciju igranja Evrolige, onda tu istu ligu, na moju veliku žalost, treba privoditi kraju", napisao je Petrović.

Evroliga bi u narednih mesec dana trebalo da donese konačnu odluku o učesnicima naredne sezone. Sigurni učesnici naredne sezone su: Real Madrid, Panatinaikos, Barselona, Olimpijakos, Fenerbahče, Makabi, Baskonija, Anadolu Efes, Olimpija Milano, Žalgiris, Bajern Minhen i ASVEL. Takođe, znamo i da jedan od sledećih pet timova neće igrati Evroligu: Crvena zvezda, Partizan, Virtus, Valensija ili Alba. 

Informer

Motejunas je istakao da će klubovima na sto izneti kriterijume ocenjivanja, nakon čega će oni sa stalnim licencama doneti konačnu odluku ko će dobiti vajld kartu.

- Nema više šampiona. Više nije situacija - pobediš i uđeš. To nije situacija. Mesto u domaćim ligama više nije važno. Svako ima šansu, razgovaraćemo sa svakim. Moj zadatak je da iznesem kriterijume ocenjivanja kako bi klubovi to mogli da vide i razumeju - rekao je Motejunas uz obrazloženje da će konačnu odluku doneti evroligaški klubovi sa stalnim licencama.

Predsednik Evrolige Dejan Bodiroga pokušao je da smiri situaciju. Kako je istakao prvi čovek elitnog takmičenja, Crvena zvezda će kao aktuelni šampion ABA lige imati prioritet prilikom dodeljivanja specijalne pozivnice!

- Nemaju "vajld kard", ali imaju prioritet da dobiju mesto - pojasnio je nekadašnji reprezentativac Jugoslavije.

U međuvremenu, spremaju se promene u takmičenju i razmišlja se o proširenju Evrolige, dok je takođe Dejan Bodiroga najavio da će biti uvede i licence "srednjeg roka", najverovatnije od tri do pet godina.