31.05.2024.

06:40

Foto: Starsportphoto©

Sport

Nakon pet godina večiti derbi ponovo rešava pitanje šampiona Srbije! Poslednji meč odigran 2019. obeležilo ga čuveno polaganje Bilija Berona (VIDEO)

Nakon tri godine pauze Partizan se vratio u Košarkašku ligu Srbije. Izabranici Željka Obradovića su u majstorici bili bolji od Mege u polufinalu domaćeg takmičenja te ćemo u finalu popularnog - KLS-a, gledati novu seriju večitih rivala. 

Svoje mesto u borbi za titulu Crvena zvezda je obezbedila pre tri dana pošto su u Železniku boli bolji od FMP-a. Partizan je imao nešto više problema u seriji protiv Mege, ali je četa Željka Obradovića opravdala ulogu favorita i zakazala nove duele sa crveno-belima. 

Partizan je poslednji put u Košarkaškoj ligi Srbije učestvovao davne 2021. godine, ali tada nisu stigli do polufinala. Mega je slavila sa 2:1 u polufinalnij seriji, a potom u borbi za trofej izgubila od Zvezde. Godinu dana ranije završnog turnira nije bilo zbog koronavirusa, a večiti rivali su pitanje šampiona države poslednji put rešavali davne 2019. godine! 

Bila je to generacija crveno-belih koju je sa klupe predvodio Milan Tomić. Zvezda je nakon titule osvojene u ABA ligi počistila svu konkurenciju u domaćem takmičenju i bez većih problema došla do finala KLS-a. 

Informer

 

Sa druge strane, Partizan je pomenute godine imao brojne probleme. Sezonu na klupi crveno-belih započeo je Nenad Čanak, ali je smenjen krajem oktobra 2018. godine. Nekoliko dana kasnije na njegovo mesto doveden je Andrea Trinkijeri, ali Italijan do kraja sezone nije uspeo da donese trofej u Humsku. 

Partizan je uz mnogo muke savladao FMP u polufinalu sa 2:1 i zakazao finalne duele sa Crvenom zvezdom. Tada se i u Košarkaškoj ligi Srbije igralo na tri dobijene utakmice, a crveno-beli su slavili sa 3:1. 

Prvi meč igran je u "Pioniru" 10. juna 2019. godine, a Crvena zvezda slavila je sa 98:94. Najefinasiji u pobedničkom timu bio je Dejan Davidovac sa 20 poena, dok je u taboru Partizana isto toliko ubacio Aleks Renfro.

Prednost domaćeg terena potom je imao Partizan, a četa Andree Trinkijerija uspela je da poravna rezultat na 1:1 pošto je takođe u "Pioniru" bilo 73:72 za crno-bele. Prednjačio je Markus Pejdž sa 19 poena, a kod Zvezde je najbolji bio Faje sa 14. 

Pomenuta pobeda bila je poslednja Partizanova protiv crveno-belih u domaćem šampionatu. Zvezda je u naredne dve utakmice na krilima Bilija Berona savladala crno-bele i došla do pete titule u Košarkaškoj ligi Srbije. 

Četvrta utakmica ostala je upamćena po polaganju za pobedu Bilija Berona. Amerikanac je tada napravio korake i doneo trijumf crveno-belima, ali sudijska trojka na čelu sa Ilijom Beloševićem to nije primetila. 

U odnosu na pomenutu sezonu KLS je promenio pravila i ovoga puta će biti odigrane najviše tri utakmice u finalu. Prednost domaćeg terena imaće Crvena zvezda zbog osvojene titule u ABA ligi, a ukoliko serija bude rešena u majstorici ove takmičarske godine crveno-beli i crno-beli odigraće 11 večitih derbija! 

Poznato je da bolji skor ima Crvena zvezda budući da je četa Janisa Sferopulosa vezala šet pobeda nad večitim rivalom dok je Partizan bio bolji u prva dva susreta. Poslednji put su beogradski klubovi odmerili snage u finalu ABA lige i tada su crveno-beli "metlom" trofej vratili na Mali Kalemegdan.