Autor: Informer.rs

31.05.2024.

21:23

Foto: Privatna arhiva

Sport

Pomen će se održati u nedelju: Prošlo je 55 godina od smrti Radivoja Koraća

Retki su ljudi koji su svojim životom i radom ostavili trag koji se zauvek pamti. Jedan od takvih je Radivoj Korać, koji je svojim košarkaškim umećem i društvenom pojavom, obeležio jednu epohu, a i nagovestio vreme koje dolazi, ekspanziju košarkaškog sporta na ovim prostorima, do svetski priznatog nivoa.

Posthumna priznanja samo su potvrdila njegovu vanvremensku veličinu, koja su kulminirala njegovim uvrštanjem u kuću slavnih u Springfildu, i dodelom priznanja povodom 100 godina košarke u Srbiji, kada je kao jedini od igrača uvršten u red zaslužnih, pored veličina kao što su: Bora Stanković, Nebojša Popović, Radomir Šaper, Alaksandar Nikolić, Ranko Žeravica, Dušan Ivković...

Ove godine navršava se 55 godina od njegove tragične smrti. Kao i svake godine tog dana, 2. juna u 11.00, rodbina, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i dela okupiće se u Aleji velikana na Novom Groblju, da mu odaju poštu.

Košarkaški klub "Radivoj Korać" iz Beograda, koji je osnovan 4. juna 1972. godine, sa sedištem u neposrednoj blizini ulice u kojoj je Žućko stanovao, sa ponosom čuva uspomene i sećanje na njega. Porodična ostavština koju je njegov brat, Đorđe Korać, ustupio klubu, sastavni je deo kulture sećanja koju klub neguje.

Pozivamo sve poštovaoce lika i dela Radivoja Koraća da nam se u nedelju, 2. juna u 11.00 pridruže u Aleji velikana.