12.06.2024.

22:43

Foto: profimedia

Sport

Turska ima novog šampiona! Fener bez Srbina iznenadio favorita!


Najavili su puleni Šarunasa Jasikevičijusa u prva dva meča finalne serije da bi titula šampiona Turske mogla da se vrati u azijski deo Istanbula. Imao je Efes prednost domaćeg parketa, ali nekadašnji prvak Evrope izgubio je obe utakmice pred svojim navijačima, pa je rival već u trećoj utakmici imao meč loptu da "metlom" dođe do trofeja.

Nije se to dogodilo, pošto je Efes slavio u trećem duelu, ali za više od toga nije imao snage. Fener je sjajno otvorio četvrti meč, stekao 14 poena prednosti nakon prve deonice, međutim protivnik je uspeo da se vrati, pa je uoči poslednjeg kvartala Efes imao pola koša prednosti. Nakon 40 minuta velike borbe na semaforu je pisalo 64:64, tako da je o pobedniku odlučivao produžetak. Tu su se izabranici litvanskog trenera mnogo bolje snašli, dodatnih pet minuta rešili su u svoju korist 16:8 i veliko slavlje moglo je da počne. Uspeh Fenerbahčea dobija na značaju s obzirom na to da je celu finalnu seriju zbog povrede propustio reprezentativac Srbije Marko Gudurić.

Pobednika je predvodio Tarik Biberović sa 19 poena, dok je Hejs-Dejvis postigao tri poena manje. Fener je tako stigao do 11. titule prvaka Turske.