23.06.2024.

15:32

Foto: EPA

Sport

Novo lice u Partizanu: Od rata i izbegličkog kampa do NBA lige i reprezentacije!

Novi član Partizana rođen je u gradu Ikselsu, gde su se njegovi roditelji naselili kako bi izbegli masakr u rodnoj zemlji tokom kojeg je život izgubilo oko 1.000.000 ljudi.

Čim se Frenk rodio, zajedno sa ocem i majkom i dva starija brata, preselio se u Brisel. Međutim, i tamo su na njih gledali kao na manje vredne i obične izbeglice, zbog čega su se odlučili za put u Francusku i grad Strazbur.

Informer

Nilikina u dresu Francuske

Tokom odrastanja, Frenk je zahvaljujući braći zavoleo košarku i vremenom pokazao izuzetan talenat za igru pod obručima.

Sa 15 godina zaigrao je za Strazbur, da bi samo godinu kasnije upisao nastup za seniorski tim i tako najavio uspešnu sportsku karijeru. Debi u Evroligi zabeležio je 2015. i to protiv Crvene zvezde.

Skrenuo je pažnju na sebe izuzetnim fizičkim predispozicijama i odličnom igrom u defanzivi, sa velikim potencijalom za razvitak napadačkog arsenala.

Upravo sa tim karakteristikama Njujork Niksi su odlučili da rizikuju i odaberu ga kao osmog pika prve runde 2017, uprkos mnogim kritikama eksperata i stručnjaka.

Informer

Nilikina u nastupu za Nikse

Nažalost, eksperiment im nije uspeo, pa je Nilikina posle četiri godine poslat u Teksas, u tim Dalas Maveriksa.

Imao je problema da se nametne i kod Rika Karlajla, pa je sa ulogom pomoćnog osoblja poslednji trzaj u NBA ligi imao u Šarlot Hornetsima.

Interesovanje ostalih timova u najjačoj ligi sveta nije izazvao, pa se odlučio za povratak u Evropu i novu stranicu u karijeri, upravo u crno-belom dresu.