02.07.2024.

18:30

Foto: EPAIMAGES

Sport

Uertas i Kaboklo oduvali Crnu Goru! Brazil pobedom otvorio kvalifikacije za Olimpijske igre

Početkom nedelje pojavila se vest da budućnost Bruna Kabokla nije u Partizanu. Navodno, snažni centar započeo je pregovore sa Makabijem iz Tel Aviva, ali ga to nije omelo da svoju reprezentaciju predvodi do pobede na startu kvalifikacija za Olimpijske igre. Brazil je u Rigi nakon preokreta savladao Crnu Goru sa 81:72, a Kaboklo je bio najjača snaga u sastavu Ace Petrovića. 

Centar Partizana je u prvom poluvremenu držao Brazilce u igri sa 17 poena, niko drugi nije bio preterano raspoložen za igru. Nastavio je Kaboklo u istom ritmu i u nastavku, potom je stigla pomoć Marselinja Uertasa i Jaga Dos Santosa te Crnogorci nisu imali nikakvu šansu. 

Kaboklo je meč završio sa 25 poena i devet skokova, Uertas je dodao 17, bilo je to dovoljno za pobedu na startu kvalifikacija. Ovaj trijumf trebao bi Brazilcima da donese siguran plasman u polufinale, a ukoliko opravdaju ulogu favorita protiv Kameruna u drugom kolu grupne faze, četa Aleksandra Petrovića mogla bi da ima i lakšeg protivnika u doigravanju. 

Crna Gora je daleko bolje otvorila meč poenima Nikole Vučevića i Dina Radončića, ali je izostala pomoć bekovske linije. Imali su izabranici Boška Radovića prednost sve do starta poslednjeg perioda kada se raspucao Marselinjo Uertas, a upravo je trojka iskusnog plejmejkera bila presudna i donela "kariokama" ogromnih +6 na dva minuta pre kraja. 

Informer

 

Kod Crnogoraca najefikasniji je bio Vučević sa 17 poena i 13 skokova, Marko Simonović je dodao 15, a Kendrik Peri 11. Ipak, naturalizovani Amerikanac je utakmicu završio sa katastrofalnim šutem za tri poena. 

Crna Gora sutra igra drugi meč u kvalifikacijama protiv Kameruna, eventualni poraz označio bi kraj nadanja za plasman na Olimpijske igre. Sa druge strane, Brazilci igraju u četvrtak protiv afričke reprezentacije. 

U drugom delu žreba u Rigi nalaze se Letonija, Gruzija i Filipini, jasno je da će domaćin biti prvi favorit da izbori mesto na Olimpijskim igrama. Četa Luke Bankija kvalifikacije otvaraju danas od 18 časova, a rival će biti Gruzija Aleksandra Džikića.