04.07.2024.

18:20

Foto: EPA

Sport

Gruzija pobedila Filipine, ali izgubila šanse za plasman na OI

Ubedljiv poraz protiv Letonije koštao je Gruzine ovakvog ishoda. Kada se sve sabralo na kraju grupne faze, sve tri ekipe su imale po jednu pobedu i jedan poraz, ali su momci sa Kavkaza imali ubedljivo najgoru koš-razliku.

Izabranici Aleksandra Džikića odlično su otvorili utakmicu i brzo stekli 16 poena razlike. Filipinci su u nastavku pokušali da smanje razliku, ali je Gruzija uspela da održi dvocifrenu prednost do kraja prvog poluvremena (55:43).

Drugo poluvreme, mnogo bolje je počela ekipa Tima Kouna, koja je iskoristila pad u igri rivala i istopila prednost, pa čak i povela sa 71:70, pa je na ulasku u poslednju četvrtinu rezultat bio izjednačen - 74:74.

Rezultatska "klackalica" se nastavila i u četvrtom kvartalu, ali su Gruzini serijom 8:0 uspeli da steknu osetniju prednost. Filipinci su uspeli da se vrate rezultatski, pa je usledila neizvesna završnicu u poslednja dva minuta u kojoj su se na kraju bolje snašla ekipa Aleksandra Džikića. 

Najefikasniji u redovima pobedničke ekipe bili su Aleksander Mamukelašvili sa 26 poena, Goga Bitadze sa 21, kao i Tornike Šengelija sa 17. S druge strane, Džastin Branli je ubacio 28 poena, a pratili su ga Dvaj Ramos sa 16 i Si Džej Perez 14 postignutih koševa.