07.07.2024.

12:28

Foto: EPAIMAGES

Sport

Srbija večeras saznaje poslednjeg rivala na Olimpijskim igrama! Ko će na megdan "orlovima" - Litvanija ili Portoriko!?

Već desetak dana košarkaši Srbije vredno rade u Staroj Pazovi kako bi što spremniji dočekali Olimpijske igre. "Orlovi" su sinoć odigrali novi kontrolni meč protiv Holandije i upisali sigurnu pobedu. Utakmica je odigrana iza zatvorenih vrata, ali se može čuti da je selektor Svetislav Pešić zadovoljan formom nakon prve faze priprema za najveću sportsku smotru. 

Srbiju krajem jula očekuje olimpijski turnir u Lionu, poznato je da će rivali "orlovima" biti Amerika i Južni Sudan, a trećeg protivnika četa Svetislava Pešića saznaće večeras kada na programu budu finalni mečevi u okviru kvalifikacija. 

Naravno, navijače u Srbiji najviše zanima turnir koji se igra u San Huanu budući da će iz pomenute grupe doći poslednji rival u grupnoj fazi. Nakon grupne faze mesto u među četiri najbolje selekcije izborili su Meksiko, Portoriko, Italija i Litvanija, a sinoć su na programu bili i polufinalni dueli. 

Informer

 

Dobra vest za "orlove" je da na Olimpijskim igrama neće biti Italije! "Azuri" su prethodnih godina bili kriptonit za Srbiju. Četu Svetislava Pešića eliminisali su u osmini finala Evropskog prvenstva, a prošle godine su nam naneli poraz u grupnoj fazi na Mundobasketu. Na svu sreću, izgubljen meč protiv Italije nije mnogo odmogao Srbiji koja je na kraju iz Manile donela srebrnu medalju i tako obezbedila vizu za Olimpijske igre. 

Italija je u jučerašnjem polufinalu doživela debakl protiv Litvanije - 88:64, te će se sastav Kažisa Maksvitisa večeras protiv Portorika boriti za mesto na Olimpijskim igrama. Litvanci, bez dileme, imaju ulogu apsolutnog favorita iako će Portorikanci na svojoj strani imati veliku podršku navijača u "Hose Migel Agrolet" dvorani u San Hozeu. 

I selektor Srbije - Svetislav Pešić, uoči kvalifikacija skrenuo je pažnju da bi Portoriko mogao da bude prijatno iznenađenje u svojoj grupi, a sada se nalaze na korak od plasmana na Olimpijske igre. Šta bi bilo bolje za "orlove" - Litvanija ili Portoriko, prosudite sami, a njihov finalni okršaj na programu je večeras tačno u ponoć. 

No, daleko od toga da će uzbuđenja biti samo u San Hozeu...

Informer

 

Večeras će biti poznati svi učesnici košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama budući da će u sve četiri kvalifikacione grupe finalni mečevi biti odigrani danas. Program će biti otvoren od 18 časova u Rigi gde se sastaju Letonija i Brazil. 

Četa Luke Bankija bila je najprijatnije iznenađenje na Svetskom prvenstvu prošle godine, nastavili su Letonci u istom ritmu tokom kvalifikacija i bez poraza obezbedili mesto u finalu gde ih čeka Brazil. "Karioke" su, sa druge strane, ostavile polovičan utisak. Pobeda nad Crnom Gorom, poraz od Kameruna i trijumf nad Filipinima daju nadu sastavu Aleksandra Petrovića da bi u Rigi mogli da obezbede mesto na Olimpijskim igrama.

Najviše vatre očekuje se u Pireju gde će selekcija Grčke pred svojim navijačima pokušati da se domogne Pariza. Izabranici Vasilisa Spanulisa prošetali su se do finala, juče su pregazili Sloveniju Luke Dončića, a u danas ih u borbi za olimpijsku vizu čeka duel protiv Hrvatske.

"Kockasti" su uspeli da savladaju Sloveniju i tako sebi poprave raspoloženje na startu turnira, ali je usledio poraz od Novog Zelanda, a potom i teško izvojevana pobeda protiv Dominikane. Budući da su Heleni u punom sastavu sve osim pobede domaćina bilo bi ogromno iznenađenje. 

Informer

 

Posebnu pažnju treba posvetiti i poslednjem kvalifikacionom turniru koji se igra u Velensiji, a gde se u finalu sastaju Španija i Bahami. Dok se ne pogledaju sastavi očekivala bi se laka pobeda "furije", ali budući da su Bahami, rešeni da se plasiraju na Olimpijske igre, put Valensije poveli moćan tim predvođen Deandre Ejtonom, Badi Hildom i Erikom Gordonom, ne treba da bude iznenađenje ukoliko večeras u "Fonte de Sent Luju" ostvare trijumf. 

KVALIFIKACIJE: 

Letonija - Brazil   18:00

Hrvatska - Grčka  20:00

Španija - Bahami  20:00

Litvanija - Portoriko  00:00