07.07.2024.

21:46

Foto: fiba.com

Sport

Grci na krilima Janisa overili vizu za Pariz! Hrvati stali na poslednjem stepeniku!

Viđena je sjajna košarka u dvorani "Mira i prijateljstva" u glavnom gradu Grčke. Domaćin je važio za favorita uzimajući u obzir prednost domaćeg parketa, ali i činjenicu da su puleni Vasilisa Spanulisa do finala stigli sa sve tri pobede. Pokazali su i "kockasti" kvalitet, pošto su najpre nadigrali Sloveniju Luke Dončića, a zatim i Dominikansku Republiku u polufinalu.

Informer

Nakon prvih deset minuta rezultat je bio u egalu, ali je onda sjajni Jorgos Papajanis poveo svoj tim ka pobedi! Odlični centar, koji je nedavno prešao iz Fenerbahčea u Monako, postigao je u prvom poluvremenu 16 poena i omogućio Helenima da na odmor odu sa +6. Hrvatsku je u tom periodu u životu držao Mario Hezonja sa deset ubačenih koševa.

Ključna je bila treća četvrtina koju su Grci rešili u svoju korist sa 21:14, pa je domaćin u odlučujućih deset minuta ušao sa velikih +13. Nisu se Hrvati predavali, pošto su Dario Šarić, Mateo Drežnjak i Ivica Zubac pružili podršku Hezonji u trenucima kada se lomio meč. Međutim, kada je bilo najvažnije proradio je Janis Adetokumbo koji je važnim poenima u nekoliko navrata odbijao napade rivala. Konačan rezultat bio je 80:69, a pobednika su predvodili Adetokumbo sa 23 i Papajanis sa 19 poena. Hrvatima nije pomogla ni odlična rola Ivice Zupca koji je meč završio sa 19 poena. 

Grčka će na Olimpijskim igrama u Parizu nastupiti u grupi A, zajedno sa selekcijama Australije, Kanade i pobednika kvalifikacionog turnira u Španiji, u kojem se u finalu sastaju domaća selekcija i Bahami. Podsećamo, nešto ranije Brazil je izvadio vizu za Pariz pobedom nad Letonijom, uz fantastičnu partiju Bruna Kabokla.