09.07.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto

Sport

Na današnji dan: Rođen legendarni Bora Stanković!

Da je Srbija zaista košarkaška nacija potvrđuju brojna imena koja su harala svetom. Ipak, među svim zvezdama igre pod obručima jedan se posebno izdvaja - Borislav Stanković. Legendarni centar, potom trener, a na kraju i generalni sekretar FIBA, rođen je na današnji dan - 9. jula 1925. godine u Bihaću. 

Sa samo tri godine Stanković se sa roditeljima preselio u Novi Sad, ali je usled početka Drugog svetskog rata morao da se seli u Ledince 1941. godine. Tokom rata Borislav Stanković bio je član ravnogorskog pokreta Draže Mihailovića u Beogradu, a pripadao je Štabu 501. Nakon kapitulacije Nemačke, Stanković se okrenuo košarci. 

Iako je pre košarke Stanković bio uspešan teniser i stonoteniser, odlučio se za igru pod obručima i nije pogrešio. Bio je jedan od osnivača Crvene zvezde, igrao je za prvi i najtrofejniju generaciju crveno-belih, a potom je branio boje Železničara, Partizana. U dresu Jugoslavije nastupao je na Svetskom prvenstvu 1950. godine u Buenos Ajresu, kao i tri godine kasnije na Evropskom šampionatu u Moskvi. 

Nakon uspešne igračke karijere Bora Stanković posvetio se trenerskom poslu i na klupi OKK Beograda napravio čudo. Sa svojim klubom postao je višestruki šampion Jugoslavije, stigao do polufinala Kupa šampiona, a uporedo se bavio i radom u Savezu gde je skopljena čuvena generacija predvođena Radivojem Koraćem. 

Informer

 

Posle OKK Beograda usledila je epizoda na klupi Kantua, a od 1976. do 2002. godine bio je generalni sekretar FIBA. Tokom njegovog mandata napravljene su najveće promene u istoriji košarke, a davne 1992. godine uspeo je da uključi i NBA ugrače u međunarodnu košarku. 

Borislav Stanković je 1991. godine uvršten u Nejsmitovu "Kuću slavnih" u Springfildu, a 2007. godine je na Evropskom prvenstvu primljen u FIBA "Kuću slavnih". Preminuo je 20. marta 2020. godine u Beograd.