12.07.2024.

23:05

Foto: profimedia

Sport

"Orlovi" raširili krila u Lionu! Jokić u MVP modu predvodio Srbiju do pobede nad Francuskom!

Nakon desetak dana rada u Staroj Pazovi četa Svetislava Pešića zaputila se ka Lionu kako bi odigrala prvu zvaničnu utakmicu u sklopu priprema za Olimpijske igre. Odmah na startu Srbija je imala pakleno težak zadatak - Francusku, selektor Vensan Kole sastavio je moćan tim, spreman da napadne medalju na domaćem terenu. Želeli su "trikolori" da se oprobaju protiv svetskog vicešampiona, ali se nisu dobro proveli - 79:67 (18:23, 27:9, 15:20, 19:15). 

Srbija je Francuskoj nanela težak poraz u Lionu i pokazala ozbiljan kvalitet pred nastavak priprema za Olimpijske igre. Nikola Jokić je predvodio "orlove", imao je centar Denvera ozbiljnu pomoć Vanje Marinkovića, Ognjena Dobrića i Bogdana Bogdanovića, a ni izostanak klasičnog krilnog centra nije mnogo poremetio planove izabranicima Svetislava Pešića. 

Početak utakmice nije obećavao budući da su "trikolori" delovali daleko opasnije, doduše, treba uzeti u obzir da je četa Vensana Kolea do sada odigrala tri meča, a da je ovo prvi zvanični za Srbiju. Uprkos tome, na krilima Ognjena Dobrića i Vanje Marinkovića "orlovi" su ostali u rezultatskom priključku nakon prve deonice u kojoj je dominirao Viktor Vembanjama. 

As San Antonio Sparsa je u uvodnih 10 minuta ubacio sedam poena, a pratio ga je novopečeni plejmejker Partizana - Frenk Nilikina sa šest. Ipak, Srbija je održavala priključak u Lionu i nije dozvolila motivisanom rivalu da stekne osetniju prednost. 

Informer

 

Na startu druge deonice Srbiju je vukao Nikola Jokić. Centar Denvera igrao je u tandemu sa Nikolom Milutinovim što je za mnoge bilo iznenađenje, ali budući da su zbog povreda van sastava Nikola Jović i Dejan Davidovac, selektor Pešić nije imao mnogo opcija. 

Uprkos činjenici da su Francuzi imali ogromnu protekciju sudija, četa Svetislava Pešića uspela je da preokrene rezultat sredinom druge deonice. Dominirao je Jokić iako nije bio zaštićen pod košem, naprotiv, a priključio mu se i raspoloženi Filip Petrušev te su "orlovi" stigli do 27:25. 

Čim je Srbija došla do prednosti, "trikolori" su potpuno nestali. Kako se bližilo poluvreme vođstvo čete Svetislava Pešića je rasla, raspucali su se bekovi i nakon 20 minuta je bilo - 45:32. 

Ništa drugačije nije bilo ni na startu drugog poluvremena, nastavio je Jokić da dominira pod košem, bekovi su dopunjavali centra Denvera te je prednost Srbije rasla iz minuta u minut. Geršon Jabusele vukao je Francuze u napadu, dok su Nikilina i Evan Furnije dobrom odbranom uspevali da zaustave nalet čete Svetislava Pešića. Morao je da reaguje srpski selektor tajm-autom kako bi sprečio da se momentum utakmice promeni. 

Uspeli su Francuzi u finišu meča da smanje zaostatak na krimila raspoloženog Jabuselea, ali je to bila slaba uteha za "trikolore" koji su doživeli drugi vezani trijumf u sklopu priprema za Olimpijske igre. 

Srbiju je prevodio Nikola Jokić koji je zabeležio dabl-dabl učinak sa 20 poena i 12 skokova, uz to je dodao i jednu asistenciju. Pratio ga je kapiten Bogdanović sa 12, Aleksa Avramović sa devet, Marinković je ubacio osam, a Gudurić i Dobrić po sedam. Sa druge strane, Vembanjana je postigao 14, a Jabusele 12.