17.07.2024.

06:06

Foto: printscreen

Sport

Na današnji dan: Bolan poraz košarkaša u Madridu! Sovjeti za 40 sekundi nadoknadili devet razlike i otišli u finale! (VIDEO)

Ostvarila je košarkaška reprezentacija Srbije prošle godine na Mundobasketu ogroman uspeh kada je osvojila srebrnu medalju u Manili. Četa Svetislava Pešića podigla je ambicije čitave nacije zbog čega se, u najmanju ruku, na predstojećim Olimpijsim igrama očekuje isti rezultat. Za navijače i to ne sve, jedini poraz prihvatljiv je u duelu sa selekcijom Sjedinjenih Američkih Država budući da selektor Stiv Ker na raspolaganju ima - drim-tim. 

Istina, nakon odlaska Aleksandra Đorđevića sa mesta selektora ambicije naše košarkaške javnosti malo su spale. Usledio je neuspeh pod trenerskom palicom Igora Kokoškova, a potom i slabo Evropsko prvenstvo, prvo od povratka Pešića na mesto selektora. Ipak, kockice su se prošlog leta složile i "orlovi" su nastavili sa žetvom medalja kao i kroz čitavu istoriju. 

Odigrali su reprezentativci Srbije, a ranije i Jugoslavije, brojne velike utakmice, a jedna od takvih desila se baš na današnji dan - 17. jula 1986. godine na Svetskom prvenstvu u Madridu kada je četa Krešimira Ćosića doživela poraz u polufinalu protiv selekcije SSSR-a. 

Sa svih pet pobeda reprezentacija Jugoslavije izašla je iz grupne faze. "Plavima" nisu mogli da pariraju Kanađani, Argentinci, Holanđani, Novozelanđani i Malezijci. Ništa drugačije nije bilo ni u drugoj fazi Svetskog prvenstva. Ubedljiva pobeda nad Kinom, potom i Italijom, a onda prvi poraz - od selekcije Amerike u Ovijedu. 

Nisu Jugoslaviji na ruku išli rezulati u drugim grupama te je kao provplasirana selekcija morala na svemoćni SSSR koji je tih godina predvođen Arvidasom Sabonisom dominirao. 

Uprkos činjenici da su Sovjeti u polufinalni susret ušli kao veliki favoriti, naši košarkaši nisu želeli da se predaju. Imala je Jugoslavija sve u svojim rukama 41 sekundu pre kraja pošto je na semaforu pisalo 85:76 u korist izabranika Krešimira Ćosića. Ipak, sreća je tada "plavima" okrenula leđa. 

Trojku o tablu pogodio je Arvidas Sabonis, potom je loptu našim košarkašima ukrao Tihonenko i ubacio još jednu trojku. Samo nekoliko sekundi delilo je Jugoslaviju od velikog finala kada je, tada debitant u reprezentaciji - Vlade Divac, poklonio loptu Valtersu koji pogađa iz zvuk sirene i meč odvodi u produžetke. 

Šokantna završnica utakmice vezala je ruke košarkašima Jugoslavije, nije se snašao Aco Petrović koji je sa tri vezane greške Sovjetima dozvolio kompletan preokret i odlazak u finale. 

Na svu sreću, Jugoslavija je u borbi za treće mesto deklasirala Brazil sa 117:91, dok je Amerika u finalu bila bolja od SSSR-a. Za MVP-a prvenstva proglašen je legendarni Dražen Petrović.