24.07.2024.

13:26

Foto: Starsportphoto

Sport

Srbiji ipak medalja na Olimpijskim igrama! Preokret, FIBA napravila novi presek

Prema novom rangiranju, u francusku prestonicu će kao najjači tim otići reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država. Iza njih se nalaze aktuelni svetski prvaci, ekipa Nemačke, dok su treći favoriti sada izabranici Svetislava Pešića.

Srpski nacionalni tim je na prethodnoj listi zauzimao četvrtu poziciju, dok su treći bili Francuzi, ali sada se situacija potpuno preokrenula. "Trikolori" su pali za čak tri pozicije, pa su na skromnom šestom mestu, a pretpostavlja se da su uzrok tome četiri uzastopna poraza: od Nemačke, Srbije, Kanade i Australije u okviru prijateljskih pripremnih mečeva.

Selektor Pešić je pred put u Francusku najavio da je konkurencija za medalju na Igrama u Parizu žestoka.

- Ovo je najveća konkurencija od sada, 10 ekipa, a možda i 11, svi su kandidati za medalje. To se nikada nije desilo u istoriji Igara. To će biti borba do krajnjih granica, svaki meč je važan ne samo zbog pobede, nego i rezultata - poručio je selektor Svetislav Pešić pred odlazak na Olimpijske igre.

Korak iza "orlova" je selekcija Kanade, koja je takođe imala koristi od nazadovanja domaćina. Petoplasirani Australijanci su napredovali za čak dva mesta u odnosu na prošli put.

Odmah iza Francuske je reprezentacija Španije koja je jednu poziciju ispred, dok je sa Grčkom drugačija situacija. Grci su ubedljivo poraženi od Srbije (94:72) u pripremnom meču pred najveću sportsku smotru, a to je jedan od razloga što je njihov nacionalni tim na tabeli pao za dva mesta, pa su sada osmi. 

Među najboljim selekcijama svoje mesto na devetoj poziciji našao je i Južni Sudan, čije je sjajno izdanje protiv američkog "drim tima" zavredelo tri pozicije u plusu. Na desetom mestu je Brazil koji je nazadovao za jedno mesto, a istu sudbinu dele i Japan i Portoriko, koji su na samom kraju liste.