01.08.2024.

06:20

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Košarkaši srušili Litvaniju za finale Olimpijskih igara!

Olimpijska groznica trese čitav svet budući da su igre u Parizu već sedam dana na programu. Navijače u Srbiji, pored Novaka Đokovića, najviše zanimaju košarkaši koji su juče upisali prvu pobedu na turniru. "Orlovi" su savladali Portoriko i tako napravili krupan korak ka plasmanu u nakaut fazu takmičenja, a do kraja grupe ih očekuje još okršaj sa Južnim Sudanom. 

Navijači se, naravno, nadaju finalu i okršaju sa Amerikancima u borbi za zlato na Olimpijskim igrama. Do tog meča ostalo je još mnogo posla za izabranike Svetislava Pešića, ali optimizma ne manjka posebno zbog činjenice da su "orlovi" kroz istoriju donosili mnogo radosti narodu u Srbiji. 

Najsvežije sećanje je Manila i Svetsko prvenstvo prošle godine, a oni malo stariji rado se sećaju Olimpijskih igara iz Atlante - 1996. godine. Naši košarkaši su baš na današnji dan - 1. avgusta, pobedom nad Litvanijom izborili mesto u finalu Igara! 

Bila je to repriza meča iz Atine, odnosno, iz finala Evropskog prvenstva. Jugoslavija je tada savladala Litvaniju, a sastav predvođen Arvidasom Sabonisom pretrpeo je novi poraz od naše reprezentacije. 

Četu Željka Obradovića je do pobede predvodio Predrag Danilović sa 19 poena, pod koševima je dominirao Vlade Divac, a asistencije je delio - Dejan Bodiroga. Već u prvom poluvremenu postalo je jasno da se Litvancima loše piše, a "plavi" su u drugom delu dodali gas i priveli posao kraju za konačnih 66:58. 

U finalu je, nažalost, naša reprezentacija poražena od Amerike koja je iskoristila prednost domaćeg terena i srušila Jugoslaviju u Atlanti. 

JUGOSLAVIJA: Đorđević, Bodiroga, Tomašević, Topić, Berić, Lončar, Danilović, Obradović, Divac, Paspalj, Rebrača, SAvić.