09.08.2024.

06:20

Foto: fiba.com

Sport

Na današnji dan: Jugoslavija sa drugim timom pokorila svet (FOTO/VIDEO)

Tadašnji "plavi" su u velikom finalu pobedili Rusiju sa 64:62 i tako osvojili četvrto zlato u istoriji planetarnih šampionata, a prvo od raspada SFRJ.

Naš tim je tada pod komandom selektora Željka Obradovića, ali u dosta izmenjenom sastavu i to bez najboljih igrača stigao do velikog uspeha. Naime, Žoc se pred početak takmičenja u Grčkoj susreo sa velikim problemom, pošto nije mogao da računa na Zorana Savića, Predraga Danilovića i Vlade Divca, igrače koji su prethodne godine doprineli osvajanju evropskog zlata.

Informer

 

PUT DO ZLATA NA SP. 1998

Jugoslavija - Portoriko 80:66
Jugoslavija - Rusija prod. 82:74
Jugoslavija - Japan 99:54
Jugoslavija - Kanada 95:55
Jugoslavija - Italija 60:61
Jugoslavija - Grčka 70:56
Četvrtfinale: Jugoslavija - Argentina 70:62
Polufinale: Jugoslavija - Grčka prod. 78:73
Finale: Jugoslavija - Rusija 64:62

Takođe, zbog administrativnih problema na spisku nisu bili ni igrači sa grčkim pasošem Dragan Tarlać, Milan Gurović i Predrag Stojaković, dok je Aleksandar Đorđević bio nedovoljno spreman nakon operacije noge. 

Obradović je tada u Atinu poveo: Dejana Bodirogu, Vladu Šćepanovića, Sašu Obradovića, Nikolu Lončara, Dragana Lukovskog, Miroslava Berića, Aleksandra Đorđevića, Željka Rebraču, Predraga Drobnjaka, Nikolu Bulatovića, Dejana Tomaševića i Milenka Topića.

Na putu do zlata naš tim je prvo grupi pobedio Portoriko (80:66), Rusiju (82:74 posle produžetka) i Japan (99:54). U drugoj rundi grupne faze "plavi" su bili bolji od Kanade (95:55) i Grčke (70:56), a jedini poraz i to tesan, doživeli su od Italije (61:60).

Obradovićevi puleni su tako sa prve pozicije otišli u četvrtfinale gde ih je čekala Argentina. Rutinski su naši momci izašli na kraj sa "gaučosima (70:62), potom su u produžecima slomili i domaćina Grčku (78:73) za plasman u veliko finale. 

Informer

Željko Rebrača protiv Rusa

Pre duela sa Rusima mnogi su postavljali pitanje hoće li naša selekcija još jednom uspeti da slomi "baćuške", jer je nepisano pravilo da je jednu reprezentaciju teško dobiti dva puta na istom takmičenju. Kao što se i očekivalo, finale je od prvog minuta bila neizvesno. Vodila se velika borba, ekipe su se smenjivale u vođstvu, ali su Rusi na poluvreme otišli sa pet poena viška - 35:30.

Informer

Naši košarkaši slave pobedu u finalu

Na drugoj strani Topić je iznudio faul i dva bacanja, prvo je pogodio, drugi penal je promašio, ali se lopta odbila u ruke Rebrače koji poentira i odvodi naš tim na nedostižnih 60:56 na 15 sekundi do kraja. Usledila je penal završnica u kojoj su naši igrači bili mirne ruke i potvrdili trijumf i stigli do zlata.

Jugoslaviju je do trijumfa predvodio Rebrača sa 16 poena, dok je Bodigora ubacio 11. Naš plejmejker je potom i proglašen za najboljeg igrača Mundobasketa. Bronza je na kraju pripala Sjedinjenim Američkim Državama.

Inače, naš tim je tada u finalu, kao i prilikom dodele medalja izviždan od strane grčkih navijača, baš kao što je to slučaj bio i 1995. godine prilikom osvajanja evropskog prvenstva. I tada, a i tri godine kasnije "plavi" su zaustavljali "helene" u pohodu na najsjajnije odličje. 

Informer

Košarkašima u Beogradu priređen doček za pamćenje

Našim košarkašima je po povratku u Beograd priređen spektakularan doček ispred Narodne skupštine, gde se okupilo preko 100.000 ljudi i pozdravilo nove svetske šampione. 

Informer