12.08.2024.

17:37

Foto: Reuters/EPA

Sport

Ovo je deset najefikasnijih košarkaša na OI! Jokić na čelu liste, tu je i Bogdanović!

Najveća sportska planetarna smotra u francuskoj prestonici sinoć je zvanično završena, a naša nacija može da se pohvali sa pet medalja. Jednu od njih osvojili su i srpski košarkaši, koji su predvođeni selektorom Svetislavom Pešićem uzeli bronzano odličje.

Gledajući statistiku, naša reprezentacija može da se pohvali i činjenicom da su centar Nikola Jokić i kapiten Bogdan Bogdanović u samom vrhu po broju ostvarenih poena. 

Somborac je na proteklom takmičenju u Francuskoj upisao ukupno 113 poena, od čega 20 protiv Sjedinjenih Američkih Država u grupnoj fazi, 14 protiv Portorika i 22 poena protiv Južnog Sudana.

U četvrtfinalu protiv Australije košarkaš Denvera je postogao 21 poen, u polufinalu protiv američkog "drim-tima" 17, a u borbi za bronzanu medalju protiv selekcije Nemačke, 19 poena. Ukupan zbir ga dovodi na sam vrh tabele najboljih deset igrača, dok je odmah ispod njega upravo Nemac Franc Vagner sa upisanih 111 poena. 

Na trećoj poziciji nalazi se kapiten našeg nacionalnog tima, Bogdan Bogdanović. Košarkaš Atlante je na Olimpijskim igrama u francuskoj prestonici postigao ukupno 110 poena, što je tri manje od Nikole Jokića. Rođeni Beograđanin je u grupnoj fazi upisao 57 poena, od čega 14 protiv Amera, 13 protiv Portorika i čak 30 protiv selekcije Južnog Sudana. 

Protiv reprezentacije Australije u četvrtfinalu Bogdanović je postigao 17 poena, protiv SAD u polufinalu ukupno 20, a u borbi za treće mesto na turniru protiv Nemačke ostvario je 16 poena. 

Informer

Bogdan Bogdanović

Iza njih su košarkaš Grčke Janis Adetokumbo i Nemac Denis Šruder sa po 103 poena, zatim francuski reprezentativac Viktor Vembanjama sa 95 poena.

Amerikanac Stef Kari zauzima šestu poziciju sa 89 poena, a Lebron Džejms sedmu sa ukupnih 85 poena. Na samom kraju nalaze se Šej Gildžes Aleksander i Geršon Jabusele koji su imali po 84 poena.