17.08.2024.

06:20

Foto: fiba

Sport

Na današnji dan: Finale posle 12 godina, Jugoslavija srušila Amere (VIDEO)

Izabranici tadašnjeg selektora Dušana Dude Ivkovića u potpunosti su nadigrali rivala i stigli do finala, a kasnije i treće svetske titule. 

Iako Amerikanci u Buenos Ajres nisu stigli sa "drim timom", već su ekipu uglavnom činili koledž košarkaši, bila je to ekipa sastavljena od talentovanih igrača. Kasnije većina tih igrača je završila u NBA ligi, ali tada nisu bili dovoljno dobri da zausteve ekipu predvođenu Draženom Petrovićem, Vlade Divcem, Tonijom Kukočom, Žarkom Paspaljem...

Informer

 

Argentina je te godine dobila čast da organizuje smotru najboljih košarkaških reprezentacija, drugi put u istoriji, nakon što je 1950. bila domaćin prvog svetskog prvenstva ikada. Jugoslavija je na tom planetarnom šampionatu zauzela poslednje deseto mesto, ali je u istom gradu četiri decenije kasnije, 1990. osvojila treće svetsko zlato. 

Put "plavih" ka titulu počeo je u gradu Sante Fe gde su u okviru A grupe pobedili Venecuelu (92:84) i Angolu (92:79), a izgubili od Portorika (75:82). Naša selekcija se potom preselila u Buenos Ajres gde su u novoformiranoj grupi F bili bolji od Brazila (105:86), Sovjetskog saveza (100:77) i Grčke (77:67).

U polufinalu usledio je okršaj sa Amerikancima. Vodila se velika borba u prvih 20 minuta, ali je naš tim uspeo da se odlepi i na poluvreme ode sa osetnih osam razlike - 51:43. Bilo je za očekivati da će ekipa Majka Kžiževskog odgovoriti u nastavku i to se i desilo. Igralo se koš za koš, u redovima Amerikanaca raspucao se Alonzo Mourning. Iako je na kraju drugo poluvreme završeno 48:48, naš tim je uspeo da sačuva osam poena iz prvih 20 minuta i na kraju plasira se u finale. Bilo je to prvo finale na Mundobasketu posle 12 godina. 

Jugoslaviju je do trijumfa predvodio Dražen Petrović sa 31 poenom, Toni Kukoć je ubacio 19, a dvocifreni su bili još Žarko Paspalj sa 15 i Zoran Savić sa 14 koševa. U redovima Amerikanaca Mourning je završio sa 26 koševa, dok su po 12 postigli Keni Anderson, Kris Getling i Bili Ovens. 

"Plavi" su kasnije u velikom finalu još jednom nadigrali SSSR (92:75) i popeli se na svetski tron.