28.08.2024.

06:20

Foto: fiba

Sport

Na današnji dan: Rapsodija "orlova" u Manili i procvat srpskog bisera! (VIDEO)

Trenerska palica Svetislava Pešića uspela je našu košarkašu reprezentaciju da vrati gde mu je mesto - u sam vrh! Na nedavno završenim Olimpijskim igrama "orlovi" su došli do bronzane medalje, pre godinu dana na Mundobasketu na Filipinima Srbija je postala vicešampion sveta. Jednu od ključnih mečeva u Manili izabranici popularnog Karija odigrali su baš na današnji dan - 28. avgusta protiv Portorika. 

Srbija je u prvom kolu deklasirala Kinu sa 105:63, ali su mnogi stručnjaci predviđali da bi duel protiv Portorika mogao da pokaže realne domete "orlova". Pešić je put Manile poveo izmenjen sastav u odnosu na očekivani, povrede su skrojile spisak, kao i brojni otkazi, ali su naši košarkaši protiv Portorikanaca pokazali od kakvog su materijala. 

Već u prvoj deonici "orlovi" su stekli 12 poena prednosti, do poluvremena je već bilo +30 te je u nastavku Pešić mogao da razigra i ostatak tima. Šansu je na najbolji mogući način iskoristio Nikola Jović koji je sa 17 poena predvodio Srbiju do pobede i nagovestio da bi u narednoj deceniji mogao da bude jedan od nosioca igre. 

Pratio ga je kapiten - Bogdan Bogdanović, pod košem je dominirao Nikola Milutinov, a asistencije je delio Stefan Jović. Na kraju, Srbija je upisala ubedljivu pobedu 94:77, a već dva dana kasnije trijumf nad Južnim Sudanom obezbedio je "orlovima" prvo mesto u grupi i nastavak takmičenja na Mundobasketu.