31.08.2024.

16:34

Foto: Reuters

Sport

Šok za Francuze! "Trikolori" ostali bez selektora posle srebra u Parizu!

Ova odluka označava kraj jedne ere u francuskoj košarci, tokom koje je Kole ostvario izuzetne rezultate i ostavio neizbrisiv trag.

- Gotovo je. Ovih 15 godina su za mene bile prava privilegija. Imao sam šansu da iskusim mnogo emocija i da osvojim zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu 2013. godine i da dve medalje osvojim na Olimpijskim igrama, pa sam jako srećan zbog toga - rekao je Kole.

Pod vođstvom Kolea, Francuska je postala sila u evropskoj i svetskoj košarci, osvojivši zlato na Evropskom prvenstvu 2013. godine, kao i srebrnu i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama. Njegova posvećenost i uspeh doneli su mu četiri titule trenera godine u Francuskoj, u 2001, 2004, 2015. i 2016. godini.

Kako se sada traži njegov naslednik, među glavnim kandidatima spominje se Frederik Foto, aktuelni trener Burga. Takođe, u opticaju je i ime Kenija Etkinsona, NBA trenera koji je svojevremeno uspešno vodio Bruklin Netse, a trenutno preuzima Klivlend Kavalirse.

Koleov odlazak ostavlja veliki izazov za francusku reprezentaciju koja sada mora pronaći novog lidera koji će nastaviti tamo gde je on stao i nastaviti nizati uspehe na velikoj sceni.