05.09.2024.

06:20

Foto: profimedia

Sport

Na današnji dan: Srušen "drim tim", Gurović trojkama rešetao Milera i družinu

Naša selekcija, tada je ostvraila jednu od retkih pobeda i zaustavila košarkašku velesilu na putu do zlata i to baš u njihovoj kući. U finalu pre finala, Amerikanci su bili na pragu trijumfa, jer su sredinom poslednje četvrtine imali deset poen viška. Ipak, tada su ruku namestili Marko Jarić i Milan Gurović i izrešetali rivala trojkama i doneli našem timu veliki trijumf i plasman u polufinale. Izabranici selektora Svetislava Pešića na kraju su u Indijanapolisu stigli do zlatne medalje. 

Informer

 

Tadašnji "plavi" branili su zlato sa prethodnom Mundobasketa, a sudbina je htela da već na startu nokaut faze odmerimo snage sa "drim timom". Istina, Amerikanci na šampionatu nisu nastupili u najjačem sastavu, ali su u svojim redovima imali veoma iskusne NBA zvezde poput Redžija Milera, Pola Pirsa, Majkla Finlija, Bena Volasa, Berona Dejvisa,Džermejn O’Nila i druge. 

S druge strane, ekipu koju je sa klupe predvodio Svetislav Pešiæ činili su: Dejan Bodiroga, Dejan Koturović, Žarko Čabarkapa, Igor Rakočević, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Vlade Divac, Miloš Vujanić, Dejan Tomašević i Milan Gurović. 

"Plavi" su odlično ušli u meč, pararali su rivalu, pogađali kad kod je trebalo, pa je prvi deo igre završen nerešeno 20:20. Identična je bila druga četvrtina, "plave" je vukao tandem Sakramento Kingsa - Divac, Stojaković, pa je naš tim na poluvreme otišao sa četiri poena prednosti - 40:36.

Informer

 

Igralo se u egalu, da bi potom Andre Miler 38 sekundi pre kraja pogodio trojku i držao Amere u igri, odgovorio je Jarić i sa slobodnih bacanja vratio našem timu plus tri. Odgovorioje Redži Miler i poenima ispod koša prišao na 79:78 na 13 sekundi do kraja. Na drugoj strani, Jarić je ponovo bio precizan sa slobodnih bacanja za 81:78. Amerikanci su u poslednjem napadu pokušali da preko Andre Milera pogode trojku, ali je lopta ostala na obruču za veliko slavlje jugoslovenske reprezentacije. 

Naš timu predvodili su Stojaković sa 20 poena, Divac je imao dabl-dabl učinak sa 16 koševa i 11 skokova, dok je Gurović ubacio 15 (trojke 4/6).