06.09.2024.

11:28

Foto: printscreen Twitter

Sport

Skandal u Zagrebu! Hrvati zvižducima zasuli legendu srpske košarke! (VIDEO)

Dok su se košarkaške zvezde i nekadašnji saigrači iz jugoslovenske reprezentacije poklanjali publici, legendarni srpski košarkaš Vlade Divac dočekan je zvižducima.

Dok su aplauzi ispratili Željka Obradovića i Bobana Marjanovića, trenutak kada je legenda srpske košarke izašla na teren naišao je na negativne reakcije dela hrvatske publike.

Zvižduci sa tribina brzo su privukli pažnju Aleksandra Petrovića, Draženovog brata i organizatora događaja, koji je odmah reagovao. Ustao je sa svoje stolice, prišao terenu i zamolio publiku da prestane sa neprimerenim ponašanjem, naglasivši važnost ovog događaja i sećanja na Dražena.

Razlog za ovu neprijateljsku reakciju leži u događaju iz 1990. godine, tokom Svetskog prvenstva u košarci u Argentini, kada je Divac u trenutku slavlja jugoslovenskih košarkaša oduzeo zastavu hrvatskom navijaču i bacio je. Ovaj potez izazvao je dugogodišnje tenzije i nesuglasice, a deo hrvatske publike nikada nije oprostio Divcu taj čin.

Slavni košarkaš je u dokumentarnom filmu "Jednom braća" iz 2010. godine objasnio ovaj incident, navodeći da je zastava koju je uzeo bila ustaška, a ne hrvatska, i da njenom mestu nije bilo na parketu tokom proslave jugoslovenske pobede.

- Nisam gazio hrvatsku zastavu, to nije istina. Zastava koja se našla na terenu nije trebalo da bude tamo -  rekao je Divac, dodajući da je njegov potez bio reakcija na uvrede upućene jugoslovenskoj zastavi.

Uprkos neprijatnim zvižducima, večer u čast Dražena Petrovića ostala je emotivna i značajna za sve prisutne, dok su Aleksandar Petrović i ostali učesnici događaja uspeli da zadrže fokus na košarkaškom geniju kojem je noć bila posvećena.