08.09.2024.

06:48

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Istorijska titula "plavih" u Indijanapolisu!

Večite pohvale idu na račun američkih košarkaša budući da njihova dominacija na Olimpijskim igrama traje već dve decenije. Ipak, nisu "jenkiji" jedini bili dominantni kroz istoriju budući da su i košarkaši Srbije krajem 20. veka uspeli da vežu tri titule na Svetskim šampionatima. Niz bi, bez dileme, bio još veći da 1994. godine "plavi" nisu propustili Mundobasket usled sankcija, ali su se čitavoj planeti osvetili 2002. u Indijanapolisu. 

Svoj niz je Srbija, odnosno, u to vreme - Jugoslavija, započela još 1990. godine na Svetskom prvenstvu u Argentini. Naredni turnir odigran u Kanadi je propušten, ali su se "plavi" na tron vratili već 1998. u Grčkoj. Treća, praktično uzastopna titula, osvojena je baš na današnji dan - 8. septembra 2002. godine pobedom izabranika Svetislava Pešića nad Argentinom 84:77 (24:19, 17:20, 11:18, 23:18, produžetak - 9:2). 

Meč je odigran u krcatoj dvoreni "Konseko Fildhaus" u Indijanapolisu pred nešto više od 17.000 duša. Duelu protiv Argentine prethodile su istorijske pobede Jugoslavije nad Amerikom i Novim Zelandom, a kao nagrada za sjajna izdanja stigao je trijumf nad "gaučosima" u velikom finalu. 

Informer

 

Pomenuti duel još uvek važi  za jedan od najboljih košarkaških mečeva svih vremena budući da je Jugoslavija u poslednjih 150 sekundi uspela da režira nestvaran preoket. Argentina je vodila sa 74:66 pre nego što je Dejan Bodiroga sa devet uzastopnih poena odveo meč u produžetke. 

U dodatnih pet minuta dominirala je Srbija i zasluženo postala šampion sveta. Bila je to poeta titula za naše košarkaše, ali i najznačajnija budući da su na putu ka tronu u četvrtfinalu nadigrali američki "drim-tim" predvođen Majklom Džordanom.