09.09.2024.

06:40

Foto: Starsportphoto©

Sport

Na današnji dan: Jugoslavija utišala fanatike u Istanbulu i postala šampion Evrope (VIDEO)

Juče smo pisali o istorijskom uspehu jugoslovenskih košarkaša na Mundobasketu u Indijanapolisu, a već danas tema je još jedna titula osvojena pod obručima. Na Evropskom prvenstvu 2001. godine, izabranici selektora Svetislava Pešića u velikom finalu savladali su domaćin - Tursku, sa 78:69 pred više od 12.000 navijača u Instanbulu. 

Jugoslavija je svoj put započela u grupi C iz koje je izašla sa tri pobede. "Plavi" su savladali Hrvatsku (80:66), Estoniju (113:58) i Nemačku (86:73). Rival u osmini finala bila u četvrtfinalu bila je reprezentacija Letonije koja je doživela debakl u sudaru sa četom Kari Pešića, a ništa bolje ni u polufinalu nije prošla reprezentacija Španije. 

U drugom delu kostura Turska je preživela pravi pakao. Nakon produžetaka su bili bolji od Hrvatske, a potom i Nemačke, ali su na megdan "plavima" izašli kao favoriti usled činjenice da je meč igran pred nešto više od 12.000 fanatika u "Abdi Ipekči Areni" u Istanbulu. 

Ipak, srpski košarkaši odigrali su spektakularan meč, a posebno dobar bio je Vlado Šćepanović sa 19 koševa. Dejan Tomašević dominirao je pod obručima i delio asistencije, a sve je dopunio sjajnim šutem Peđa Stojaković. Upravo je šuter naše reprezentacije postao i MVP Evropskog prvenstva. 

JUGOSLAVIJA: Bodiroga, Petrović, Obradović, Rakočević, Stojaković, Šćepanović, Jarić, Drobnjak, Tarlać, Milojević, Tomašević, Gurović. Selektor: Svetislav Pešić.