11.09.2024.

11:51

Foto: Peđa Milosavljević

Sport

(ANKETA) Da li je stranac rešenje? Pešićev odlazak probudio veliku dilemu u srpskoj košarci!

Čitaoci Informera su istakli da bi najviše voleli da se Aleksandar Saša Đorđević vrati na klupu nacionalnog tima, a veliki broj glasova u anketi su dobili i Željko Obradović i Saša Obradović.

Ipak, postavlja se pitanje da li bi srpski trener ovoga puta trebalo da vodi Srbiju. Da li je možda vreme za stranca na klupi "orlova"?

Kada je reč o strancima odmah u prvi plan izlazi sjajni i uspešni grčki stručnjak Dimitris Itudis. Reč je o dvostrukom osvajaču Evrolige sa moskovskim CSKA, a pored toga osvajača čak pet Evroliga kao pomoćni trener kod Željka Obradovića u Panatinaikosu.

Ima iskustva u selektorskom poslu pošto je bio na čelu reprezentacije Grčke od 2022. do 2023. godine, a svakako jasna prednost bi mu bila činjenica da dobro poznaje i govori srpski jezik.

Informer

Dimitris Itudis

Odmah posle Itudisa, nekako kao dobro rešenje upravo zbog poznavanja jezika i balkanskog mentaliteta nameće Andrea Trinkijeri, koji je dve pune sezone vodi ekipu Partizana, a takođe je bio selektor Grčke od 2013. do 2014. godine.

Italijanski stručnjak ima u sebi korene iz Crne Gore, tako da je dobro upoznat sa načinom razmišljanja ljudi u Srbiji i Balkanu generalno, a to je dodatno utvrdio tokom dve sezone u Humskoj. Jasno je da bi i on mogao da bude sasvim solidno rešenje.

Informer

Andrea Trinkijeri

Još jedan od potencijalnih kandidata mogao bi da bude legendarni Pablo Laso, dvostruki osvajač Evrolige sa Real Madridom, koji je predvodio punih 11 godina od 2011. do 2022. godine, kada je špansku prestonicu napustio usled srčanog udara.

Reč je o jednom zaista iskusnom stručnjaku koji je tokom svoje karijere imao prilike da radi sa dosta srpskih igrača, ali da radi sa srpskim trenerima tako da bi se verovatno odlično uklopio u naš mentalitet.

Informer

Pablo Laso

Ćavi Paskval je još jedan španski stručnjak koji bi mogao bude rešnje za novog selektora košarkaške reprezentacije Srbije u nekom narednom periodu.

On je na čelno Barselone došao kao naslednik Duška Ivanovića i upravo u tom klubu je zabeležio svoj najveći uspeh u trenerskoj karijeri, a to je bilo osvajanje Evrolige 2010. godine. Nakon toga je vodio Panatinaikos, a klub u kome se trenutno nalazi je Zenit, te bi mu "orlovi" sigurno bili pravi izazov.

Informer

Ćavi Paskval

Jedna od malo realnih opcija jeste dolazak stručnjaka iz Hrvatske, Aleksandra Ace Petrovića, brata legendarnog Dražena Petrovića. Iako za to gotovo ne postoji ni promil šanse, nije tajna da su legendarnom "Aci Trici" svojevremeno srpski navijači skandirali "Aco Srbine". Naravno, kao što je poznato, zbog toga što je njegov otac Srbin.

Zbog toga se u brojnim anketama i komentarima i njegovo ime provlači u ovom kontekstu, mada više u šaljivom, nego ozbiljnom tonu. 

Njegovo košarkaškog iskustvo i znanje su pozamašni, često i sam na društvenim mrežama daje svoje mišljenje, između ostalog, o srpskoj košarci. Neretko dođe na neku utakmicu Partizana, prati našu reprezentaciju, kao i Crvenu zvezdu. Trenutno je selektor Brazila, gde radi sa popriličnim uspehom.

Informer

Aleksandar Petrović

Sve u svemu KSS na prvom mestu treba da izabere predsednika i novo rukovodstvo, pa tek onda selektora. Čekaju nas nedelje neizvesnosti i iščekivanja.