11.09.2024.

15:17

Foto: Foto: Starsportphoto, Peđa Milosavljević

Sport

Muta Nikolić za Informer: Ima ko da nasledi Pešića, Sale Đorđević nije ni trebalo da napušta reprezentaciju Srbije!

Košarkaška reprezentacija Srbije donela je sa Olimpijskih igara u Parizu bronzanu medalju, što je svakako ogroman uspeh ako se uzme u obzir da je u polufinalu umalo savladan američki "drim-tim".

Usled veoma čudne, reklo bi se čak i bizarne situacije u srpskoj košarci, gde se ništa ne zna oko novog rukovodstva Saveza, a ni selektora seniora, Informer je pozvao čuvenog Miroslava Mutu Nikolića.

Informer

KK Crvena zvezda - KK Partizan

Na početku razgovora za Informer čuveni stručnjak se osvrnuo na situaciju oko reprezentacije Srbije i odlaska Svetislava Pešića, kome je nedavno istekao ugovor i koji je napustio funkciju selektora.

- Ja koliko znam njemu (prim. aut. Pešiću) jes istekao ugovor i Danilović je dao ostavku. Dosta je uradio Pešić sa njegovim iskustvom, a to što je on otišao nije problem. Imamo trenere i treba da budemo realni, moramo da imamo jedno četiri-pet kandidata koji su sposobni da vode reprezentaciju. 

Naglasio je Nikolić važnost jake domaće lige koja će biti stub srpske košarke.

- Vratio bih se na juniorske ekipe i pionire, trener treba izabrati iz Srbije koji su izašli iz našeg sistema. Koji prate razvoj te dece i koji će najbolje moći da ih posmatraju. Važno je da se ojača naša liga, koju će igrati Borac iz Čačka, kao i ostali timovi iz ABA lige, Mega, FMP... Tu treba jak sponzor da bi to uspelo, jer bez para ne možeš da se takmičiš. Ne mogu da igraju sva deca u Zvezdi i Partizanu, neka se oni razvijaju u ostalim timovima, pa ako se pokažu onda mogu da dođu.

Informer

KK Crvena zvezda - KK Partizan

- Zvezda i Partizan igraju dva velika takmičenja, ABA ligu i Evroligu, to je toliko teško od putovanja do priprema utakmica i veliki roster da bi se to izdržalo. A ostali imaju jedno takmičenje, pa što oni ne bi igrali tu našu ligu. 

Važne su stalne licence za Zvezdu i Partizan u Evroligi, da ne bi zavisili od ABA lige.

- Ja sam to oduvek voleo. Zapravo čudio sam se što mi kao svetski prvaci u svim kategorijama imamo samo jednog garantovanog predstavnika u Evroligi, a Grci i Rusi imaju po tri. Sve to zavisi od love. Zvezda i Partizan treba da imaju stalnu licencu, da ne zavisimo od ovih (prim. aut. ostalih ekipa ABA lige).

Čitaoci Informera su odlučili da bi naslednik Svetislava Pešića trebalo da bude povratnik u nacionalni tim Aleksandar Saša Đorđević, a svoje viđenje toga dao je i Nikolić.

Informer

Aleksandar Đorđević i Muta Nikolić

- Mislim da je to odlično. Važno je da imamo četiri-pet kandidata pa da izaberemo najboljeg, nema tu problema. Sale Đorđević je mlađi, ima ime, ali i iskustvo. On će sigurno svojim imenom ispratiti svoje rezultate. Kada pogledamo realno nije ni trebalo da odlazi. Mora da bude profesionalac, bez kluba, da radi samo ovde kao što je to Pešić radio. Ali, ko god da se izabere daćemo podršku tu nema priče. 

Prokomentarisao je čuveni stručnjak i situaciju u Košarkaškom savezu Srbije, koji je trenutno bez predsednika i direktora, pošto je Predrag Danilović nešto ranije dao ostavku, a povukao se i Dragan Tarlać.

- Izabraće se neko drugi, predsednik je na prvom mestu, a onda će izabrati ovi ostalih ispod njega. Ja to ne vidim kao krizu u Savezu, već samo kao splet okolnosti. Imamo ljudi koji su sposobni da rade taj posao, važno je da to bude čovek koji je u košarci.