14.09.2024.

06:20

Foto: EPA Images

Sport

Na današnji dan: Srbija osvojila srebro na SP, američki "vanzemaljci" prejaki (FOTO/VIDEO)

"Orlovi" su tog 14. septembra 2014. godine u velikom finalu odigranom u Madridu izgubili od Sjedinjenih Američkih Država sa 129:92 (35:21, 32:20, 37:24, 24:25). Izabranici tadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića hrabro su se suprostavili superiornijem rivalu, ali nisu mogli da pariraju njihov "vanzemaljskoj" igri, tako da su Amerikanci odbranili titulu osvojenu pre četiri godine. Koliko je "drim tim" bio ubedljiv najbolje pokazuje podatak da je  do zlata stigao bez poraza, a da je prosečno pobeđivao rivale sa preko 30 poena razlike. 

Informer

 

U našem timu najefikasniji su bili Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić sa 18 poena, Bogdan Bodanović je ubacio 15, a dvocifren je bio još Miloš Teodosić sa 10. U redovima SAD nezaustavljiv je bio Kajri Irving sa 26 poena (6/6 za tri poena), dok je Džejms Harden postigao 23. 

SAD - Srbija 129:92

SAD: Kari, Tompson, Rouz, Farid, Gej, Derozan, Irving, Plamli, Kazins, Harden, Dejvis, Drumond. 

Srbija: Teodosić, Simonović, Jović, Bogdanović, Bjelica, Marković, Kalinić, Birčević, Krstić, Raduljica, Katić, Štimac.

Ipak, i pored ubedljivog poraza, naša selekcija je tada ostvarila ogroman uspeh, jer je to bila prva medalja sa planetarnog šampionata posle 12 godina, čime se naša košarka vratila u svetski vrh. 

Posle odličnih partija u nokaut fazi i trijumfa nad Grčkom, Brazilom i Francuskom, cela nacija je sanjala da naš tim može da napravi čudo i protiv "drim tima". Obećavajuće je delovao početak utakmice u Madridu, kada je Srbija pod dirigentskom palicom Miloša Teodosića i Nemanje Bjelice napravila seriju od 8-0 i povela na startu sa 15:7. Ipak, nada je kratko trajala, jer se američka mašinerija upalila i na pogon Irvina i Hardena za nepuna tri minuta odgovorila serijom od 15-0 i preokrenula rezultat u svoju korist. 

Amerikanci su tada zaigrali i čvršće u odbrani, dok je u napadu sve funkcionisalo perfektno, naročito šut za tri poena. Uprkos velikoj želji i borbenosti "orlova", prednost rivala je konstantno rasla, pa je naš tim na poluvremenu imao ogroman zaostatak od 26 poena (67:41). Surova dominacija Amerikanaca najbolje se videla u šutu za tri poena, pošto su u prvih 20 minuta pogodili 11 trojki iz 16 pokušaja.

Informer

 

Srpski košarkaši su uprkos velikom minusu, u nastavku krenuli borbeno sa ciljem da pokušaju da iznenade rivala. Dobro su počeli Bjelica i Kalinić i uspeli da smanje veliku prednost, ali je nakon toga usledila neposrtska, a potom i tehička grečka Miroslava Raduljice, pa je naš tim ponovo bio na velikom minus.

Nastavio je "drim tim" sa dalekometarskom paljbom, pa je pred poslednjih deset minuta imao plus 38 (105;67). Zanimljivo, Amerikanci su tada postali prva reprezentacija koja je u finalu Svetskog prvenstva postigla 100 poena i to već u trećoj četvrtini. 

U poslednjem periodu igralo se veoma opušteno, gotovo da nije bilo odbrane, pa su viđeni brojni atraktivni potezi i zakucavanja na obe strane na oduševljenje navijača u Madridu.