17.09.2024.

12:30

Foto: Reuters

Sport

Pozamašne biografije! Crno-belima više od polovine tima igralo u NBA!

Crno-beli su se prošlog meseca svojim navijačima predstavili u potpuno novom sastavu, sa samo jednim košarkašem koji je i prošle sezone branio boje - Balšom Koprivicom.

Ipak, uprava "parnog valjka" je marljivo sklapala novi mozaik i na raspolaganje Željku Obradoviću obezbedila igrače sa impresivnim biografijama, od kojih su čak osmorica nastupala u NBA ligi.

Informer

Puni NBA iskustva - košarkaši Partizana

Najpoznatije ime "preko bare" pristiglo u Humsku je Aleksej Pokuševski.

Srpsko krilo je četiri godine provelo u Sjedinjenim Američkim Državama igrajući za Oklahoma siti Tandere i Šarlot Hornetse. 

Prosečno je beležio 7,5 poena uz 4,6 skokova i ukupno je upisao 168 nastupa.

Informer

Aleksej Pokuševski

Veliki potencijal i visoko rangirani pik Njujork Niksa sa drafta 2017, Frenk Nilikina predstojeće sezone organizuje igru Partizana.

Iako je odigrao čak 321 utakmicu, nije uspeo da se navikne na tamošnju igru, pa je za sedam godina zabeležio prosečnih 4,8 poena, 1,8 skokova i 2,2 asistencije.

Informer

Frenk Nilikina

Zbog svoje visine i mogućnosti da pokriva sve pozicije u odbrani, Isak Bonga je 2018. dobio šansu Los Anđeles Lejkersa, ali nije uspevao da se nametne u "gradu anđela", a ni kasnije u Vašington Vizardsima.

NBA poglavlje je (za sada) zatvorio sa prosečnih 3,1 poena, 2,2 skoka u 143 nastupa.

Informer

Isak Bonga

Potencijalno najveće pojačanje crno-belih stiglo je u vidu Sterlinga Brauna. Sjajni bek je neko vreme bio redovan član rotacije Milvoki Baksa i sjajno je koristio poverenje tadašnjeg trenera Majka Budenholzera.

Nažalost, zbog problema sa kolenom i usled strašne konkurencije, ostao je bez minuta, a na kraju i bez kluba.

Odigrao je 268 utakmica i u proseku postizao 5,3 poena i 3,3 asistencije.

Informer

Sterling Braun

Visoka očekivanja navijača su i na Dvejnu Vošingtonu, koji je svoju NBA avanturu okončao baš prošlog leta.

Dugo se borio i pokušavao da preko Razvojne lige izbori ugovor, ali se na kraju odlučio za hrabar potez i dolazak u Evropu.

Sa prosečnih 7,9 poena, 1,2 skoka i 2 asistencije predstavljao je Finiks i Indijanu.

Informer

Dvejn Vošington

Prilikom pripremnih mečeva na Beogradskom sajmu u najboljem svetlu se navijačima predstavio Karlik Džons. Reprezentativac Južnog Sudana nije ostavio dubok trag, ali je ipak uspeo da zaigra u najjačoj ligi sveta.

Na samo 12 mečeva upisao je prosek od dva poena, ali je na Mundobasketu prošle i Olimpijskim igrama ove godine pokazao da je i te kako spreman za borbu sa najvećim imenima.

Informer

Karlik Džons

Za kraj ostala su dva najzvučnija imena po karijerama u Evroligi. Uprkos sjajnom učinku na Starom konitnentu, u Sjedinjenim Američkim Državama nisu dobili adekvatnu šansu, pa su brzo napustili tamošnje timove.

Brendon Dejvis je odigrao 78 utakmica, a prosečno je postizao 3,7 poena i 215 skokova po utakmici, dok je sjajni danski strelac, Ife Lundberg upisao svega četiri nastupa i ubacio prosek od 3,3 poena i 2,8 asistencija.

Informer