20.09.2024.

12:56

Foto: Starsportphoto

Sport

Nove promene u Evroligi! Pravila košarkaške igre doživela niz izmena pred novu sezonu!

Ove promene, koje se odnose na vođenje igre, taktičke odluke i sudijske kriterijume, obećavaju značajne promene u načinu na koji će se odvijati mečevi.

Jedna od ključnih promena odnosi se na mogućnost pregledanja snimaka. Sudije će sada imati mogućnost da proveravaju da li je lopta vraćena preko polovine terena u poslednja dva minuta 4. četvrtine i poslednja dva minuta produžetka. Takođe, treneri će imati pravo da u bilo kojem trenutku traže "čelendž" za ovakve situacije, čime se dodatno otvara prostor za taktičke strategije.

Informer

Željko Obradović

Druga promena odnosi se na pravila vezana za "jump ball" i prekršaje tokom ovog segmenta igre. U budućnosti, ako dođe do prekršaja tokom "jump ball-a", lopta se više neće dodavati igraču koji ulazi na teren dok stoji na srednjoj liniji. Umesto toga, ako se prekršaj dogodi u prednjem delu terena, lopta će se dodavati iz zadnjeg dela terena uz 24 sekunde na satu za šut. Ako se prekršaj dogodi u zadnjem delu terena, lopta će se dodavati iz prednjeg dela uz 14 sekundi na satu za šut.

Takođe, promenjeno je pravilo o blokadi i prekršaju vezano za defanzivni polukrug. Defanzivni igrač će se sada smatrati izvan defanzivnog polukruga (DSC) ako mu je stopalo iznad linije DSC, dok je prethodno bio smatran unutar ovog polukruga u sličnim situacijama.

Informer

KK Fenerbahče

Ove promene su deo nastojanja da se poboljša kvalitet igre i poveća dinamika na terenu, pružajući gledateljima još uzbudljivije i intenzivnije doživljaje tokom sezone Evrolige.