20.09.2024.

23:52

Foto: Reuters

Sport

Posle fudbala i tenisa, ulaze i u košarku! Saudijci nude milijardu evra za Evroligu

Kako prenosi "Fajnanšel tajms" jedan investicioni fond iz Arabije spreman je da kupi jedan udeo u vlasničkoj strukturi najjačeg evropskog klupskog takmičenja i to po ceni od milijardu evra. 

Takođe, isti izvor navodi da su pored fonda sa Bliskog istoka u trci za otkup dela paketa deonica Evrolige zainteresovana još dve investicione kompanije, američka Dženeral Atlantik i britanski fond BC Partners. Navodno, Ostrvljani su glavni protivkandidat Saudijcima. 

"Investiciona grupa iz Saudijske Arabije, pod nazivom SURJ Sports Investment, veliki je favorit za kupovinu manjinskog udela u Evroligi. Ali, još važnija vest koja proizlazi iz dotične publikacije glasi da je ukupna vrednost akcija vodeće evropske klupske organizacije procenjena na milijardu evra", piše u izveštaju Fajnenšel Tajmsa.

Pomenuti list piše da su pregovori o prodaji akcija Evrolige u odmakloj fazi, a da je Evroliga proces prodaje dela svojih deonica poverila investicionoj banci "LionTree".

Pomenuti SURJ Sports Investment je, inače, deo kompanije PIF, kojom upravlja Vlada Saudijske Arabije. Oni u svom vlasništvu već imaju fudbalski klub Njukasl, a od nedavno su postali i partneri teniskih organizacija ATP i WTA. Bogati Saudijci su sada odlučili i da preko novog fonda uđu i na košarkaško tržište.