21.09.2024.

11:52

Foto: AP PHOTO

Sport

Vlade Divac brutalan prema Hrvatima: Zločin i tragedija je to što ste uradili!

Divac je u vrlo zanimljivom intervjuu govorio o mnogim stvarima. Između ostalog, o njegovom čuvenom prelasku u Crvenu zvezdu iako je bivši igrač i legenda Partizana, ali i o odluci da ne izabere Luku Dončića pre nekoliko godina, dok je obavljao funkciju generalnog menadžera Sakramento Kingsa.

Jedna od tema bilo je i stanje u hrvatskoj košarci, o čemu je nedavno govorio i Svetislav Pešić. U sličnom tonu govorio je i Divac, kojem je novinar postavio jasno pitanje - zašto je Hrvatska otišla u drugom smeru od Srbije i praktično dotakla dno.

Divac je imao spreman odgovor koji se verovatno neće svideti mnogim Hrvatima.

- Zato što se nepošteni prema sebi. Zato što ste nepošteni prema svojoj košarci. Za mene je zločin i tragedija kad vidim da su Cibona, Šibenka, Jugoplastika ili Split, kako se sad već zove, došli na korak do gašenja. Zadar još tu nešto pokušava, drži se nekako iznad vode, ali sve je to puko preživljavanje - kaže Divac za "Indeks".

Informer

Prema njegovom mišljenju, Hrvati ne rade ništa da naprave jake timove u tamošnjim velikanima. Sa druge strane, u Srbiji je totalno drugačija situacija, pošto su i Partizan i Crvena zvezda, očigledno, konkurentni u Evropi.

- Ne mogu da shvatim da u Hrvatskoj nema poštovanja prema veličanstvenoj tradiciji klubova koji su bili višestruki prvaci Europe. To u Srbiji ne može da se dogodi. Tamo postoji tradicija koja mora da se poštuje. Košarka je ljudima s ovih prostora u krvi. Mi smo zadržali ljubav prema košarci za razliku od vas. Košarka u Evropi nije profitabilan sport. Ona traži pomoć sa strane, a država Srbija je to prepoznala. Hrvatska nažalost nije. Pojedinačno, imate nekoliko super igrača, ali nematehemiju kakvu imate u fudbal - dodaje Divac.

Mnogi smatraju da Hrvati u poslednjim decenijama nemaju praktično ni atmosferu pobedničke reprezentacije.

- To je zato što nemate strukturu, nemate klubove, Savez, infrastruktura vam je uništena. Ništa to nije slučajno. Ne mogu se načuditi da ste dopustili da se kultni centri košarke tek tako ugase i nestanu. Ponavljam, za mene je to zločin. Pričali smo o Šibenki iz onog vremena. Ne mogu da verujem da takvog kluba više nema. Tužno - zaključuje Divac.