21.09.2024.

13:32

Foto: EPA

Sport

Jeziva priča NBA legende! Pretili su mi smrću ako budem igrao, a onda se pojavio jedan čovek posle meča! (VIDEO)

Robertson, koji je od 1960. do 1974. godine briljirao u NBA ligi igrajući za Sinsinati Rojalse i Milvoki Bakse, u podkastu "All the Smoke" podelio je sa domaćinom Metom Barnsom anegdotu koja mu se dogodila 1959. godine, dok je bio na čuvenom turniru Diksi klasiks u Severnoj Karolini. Naime, Robertson je tada primio preteći telegram od zloglasnog rasističkog Kju kluks klana (KKK).

U telegramu je pisalo: 'Ako budeš igrao, ubićemo te.' Dao sam poruku treneru, a kasnije tog dana neko mi je zakucao na vrata. Otvorio sam i zatekao belog dečaka iz Alabame koji je došao po autogram. I znate šta sam uradio? Dao sam mu autogram - prisetio se Robertson.

Rođen u Tenesiju, Robertson je odrastao u vremenu rasne segregacije i često je bio suočen s pretnjama i rasističkim napadima. Međutim, pretnje smrću koje je primio od KKK nisu ga zaustavile niti demoralisale.

- Nikada nisam ozbiljno shvatao te pretnje, nije mi to smetalo na taj način. Ono što mi je smetalo je to što su želeli da me ubiju - rekao je Robertson.

Ova priča još jednom naglašava snagu i hrabrost koju je Robertson pokazao tokom svoje karijere, ne samo na terenu, gde je postao NBA šampion 1971. godine i prvi igrač s tripl-dabl prosekom u sezoni, već i van njega, u suočavanju sa rasnim nepravdama koje su obeležile njegovu mladost.