26.09.2024.

14:28

Foto: Starsportphoto

Sport

Slavni trener nahvalio "delije" i "grobare"! Srbi i Grci imaju najviše strasti prema košarci, Turci im nisu ni blizu!

On je preuzeo Fenerbahče prošlog decembra, zamenivši Dimitrisa Itudisa, i od tada polako uvodi svoje ideje u ekipu. Upoređujući trenutnu situaciju s početnim fazama rada, rekao je:

- Posle mesec, mesec i po dana, svi već više-manje znaju šta očekujem od njih. Trenutno su izazovi malo drugačiji, neki igrači su propustili veći deo priprema, ali to su stvari s kojima se moramo nositi.

Informer

Šarunas Jasikevičijus

Šarunas je govorio i o načinu na koji pristupa radu sa timom: 

- Dolaziš svakog dana i polako uvodiš svoje stvari. Gledaš kako tim reaguje, šta može da uradi, i da li može više. Nasledio sam tim koji je već bio izuzetno dobar, i srećan sam što smo s tom ekipom bili uspešni.

Litvanac, koji je četiri puta bio šampion Evrolige kao igrač, naglašava da nema pritiska uprkos visokim očekivanjima.

- U profesionalnoj košarci sam već 26, 27 godina. Video sam sve – u različitim zemljama, različitim okolnostima. Nema očekivanja, nema pritiska - rekao je čuveni Šaras. 

Zanimljivo, Jasikevičijus je istakao da strast za košarkom u Turskoj nije na istom nivou kao u Grčkoj i Srbiji.

- Mislim da Grci i Srbi imaju više strasti za košarku. Da je više strasti ovde, bilo bi više novinara posle konferencija za štampu, imali bismo ih i nakon utakmica u domaćoj ligi.

Informer

Grobari

Govoreći o sastavu tima za novu sezonu, poznati trener je naglasio da traži ljude, a ne samo igrače.

- Pre svega, tražim ljude, a ne igrače. Košarka je sekundarna. Provešćemo deset meseci zajedno u svlačionici, najvažnije je kako se ljudi ponašaju jedni prema drugima. Ovo je timski sport, morate znati kako da se ponašate u teškim trenucima, kako da pomognete saigraču - izjavio je Litvanac.

Dotakao se i trenda „bez pozicija“ u NBA, rekavši da evropska košarka još uvek ne ide tim putem.

- Mislim da evropska košarka neće postati košarka bez pozicija. Bilo bi sjajno da svi igrači budu visoki dva metra i pet, da svi mogu da barataju loptom, kao u NBA, ali evropska košarka ostaje verna pozicijama.

Iako Fenerbahče ima snažan tim na papiru, Litvanac ističe da ekipa još uvek nije u potpunosti uigrana.

- Na papiru, Fenerbahče je dobar tim. Ali u ovom trenutku to su samo imena. Nismo još tim. Još uvek ne znamo kako da igramo zajedno, ne znamo situacije u kojima želimo da budemo - objasnio je.

Informer

KK Fenerbahče - KK Panatinaikos

Na kraju intervjua, Jasikevičijus je odbacio glasine o interesovanju za turskog centra Omera Jurtsevena pre nego što je on potpisao za Panatinaikos, rekavši: - Ne, nismo.