02.10.2024.

07:16

Foto: profimedia

Sport

Bogdan o tajni uspeha! Kapiten otkrio Amerima šta znači igrati za Srbiju!

Na nedavno održanom medijskom danu, srpski košarkaš odgovarao je na pitanja novinara, a jedno ga je posebno iznenadilo – činjenica da je, iako ima samo 32 godine, najstariji igrač u sastavu svog tima.

- Neverovatno. Pričao sam o tome sa prijateljima i eto ispostavi se da si jednog dana najstariji. Sa tim smatram da imam odgovornost da budem lider ovde. Iskustvo iz reprezentacije će da mi pomogne - rekao je Bogdanović uz osmeh.

Informer

Bogdan Bogdanović i Tre Jang

Iako su mnogi očekivali da će se više osvrnuti na svoja individualna priznanja, poput moguće nagrade za "šestog igrača sezone", Bogdan je skromno odgovorio da mu takva priznanja nisu prioritet.

- Prošle sezone sam posle Svetskog prvenstva imao dobru sezonu. Sada posle Olimpijskih igara, gde sam imao sjajno iskustvo, počinjem novu sezonu i nadam se da ćemo imati uspeh kao ekipa. Ako ne uđemo u plej-of ili ako nemamo uspeh kao tim, onda ništa ne znači. Imam dosta nagrada, ne znam šta bih radio sa tom nagradom.

Reprezentacija kao motivacija i priprema

Bogdanović je ponovo istakao koliko mu je igranje za reprezentaciju Srbije pomoglo u pripremi za novu sezonu.

Pomaže mi mnogo, kada uradite nešto toliko puta, onda postajete bolji. Verujem da to što imaš više utakmica na visokom nivou, da stičeš više iskustva i da ti to pomaže. Kada god igram za reprezentaciju, to mi pomaže da lakše uđem u formu. Lakše je kada igraš i treniraš sa svojim ljudima, nego kada si sam - naglasio je on.

Informer

Košarkaška reprezentacija Srbije

Posebno je emotivno govorio o ljubavi prema košarci i reprezentaciji, ističući da je vođenje nacionalnog tima kao kapiten bila privilegija i odgovornost.

- Igranje za Srbiju je privilegija, posebno kada postoji takva tradicija i istorija košarke. To što sam kapiten tima je privilegija i odgovornost. Mnogi su navijali za Srbiju da pobedi Ameriku. Pitali su me mnogi da li bih se vratio i voleo da pobedim, ali to što sam bio uz svoje sunarodnike i što smo igrali zajedno bilo je posebno za mene. Čista ljubav prema košarci.

Tajne uspeha: Fokus na snagu i odbranu

Bogdanović je otkrio da je ključ njegove dugovečnosti i forme bila promena pristupa treningu.

- Znate šta mi je pomoglo? Počeo sam da shvatam koliko sam dobar šuter, pa nisam morao toliko dugo vremena da provedem na parketu, već sam više radio u teretani, gradio sam neke drugačije navike, da imam snagu kada izađem na teren. Kada sam bio mlađi nisam razumeo šta znači kada 10.000 puta uradiš nešto, ranije mi je trebalo nekoliko meseci da uđem u šutersku formu, sada mi treba dve-tri nedelje.

Informer

Svetislav Pešić i Bogdan Bogdanović

Jedan segment igre na kojem je posebno radio jeste odbrana.

- Pričao sam sa trenerom Kvinom Snajderom i rekao sam mu da je i selektor Pešić primetio da sam bolji u odbrani. Radio sam dosta na tome. Na početku godine videli se kako sam bio u stavu, da su mi ruke bile spuštene. Kada je Kvin došao, prvo mi je rekao da želi da budem bolji defanzivac i da ima mnogo prostora da unapredim to. Osim na treninzima nismo pričali o tim detaljima, ali me je uvek gurao da igram bolje u odbrani. To sam radio i evo godinu i po dana kasnije osećam da sam se unapredio i u tome. To je dobra navika i hvala treneru što mi je unapredio igru - rekao je Bogdan, zahvalivši se svom treneru na podršci.

Odlazak Mutomba i dolazak novog talenta

Bogdanović je izrazio saučešće porodici Dikembea Mutomba, legende NBA lige, koji je nedavno preminuo.

- Prvo želim da uputim saučešće njegovoj porodici. On je legenda i ostavio je veliki trag u NBA ligi i košarci uopšte. Veoma tužne vesti, nedostajaće nam legenda. Nisam imao šansu da ga upoznam, ali je stvarno tužan dan - rekao je on.

Informer

Dikembe Mutombo

Na kraju, Bogdan se osvrnuo na novog igrača Atlante, prvog pika na ovogodišnjem draftu, Zakarija Risašera.

- Osetio sam se odlično, to je uvek uspeh kada imaš prvog pika na draftu, to znači da dovodiš najvećeg talenta. Gledao sam evropsku košarku dosta, nije igrao u Evroligi, ali je igrao na visokom nivou. Može mnogo da doprinese odmah, naporno radi i srećan sam što smo ga doveli.

Bogdanović, sada kao najstariji igrač Atlante, spreman je da preuzme lidersku ulogu i pomogne svom timu da postigne uspeh u nadolazećoj sezoni, oslanjajući se na iskustvo stečeno igranjem za Srbiju.