18.10.2024.

22:34

Foto: Starsportphoto

Sport

Zvezda pala u produžetku! Panter i Barselona utišali Arenu (FOTO/VIDEO)

Srpski šampion tako je posle tri uzastopna trijumfa u elitnom takmičenju doživeo prvi poraz. Crveno-beli su večeras bili nikad bliže da slome katalonski klub, prvi put posle sedam godina, ali su na kraju individualni kvalitet rivala i sitne greške Beograđana odlučile.

Ekipa sa Malog Kalemegdana tako je sada na skoru 3-1, koliko ima i katalonski klub.

Tokom 40 minuta igre viđena je prava rovovska borba, krvarili su i jedni i drugi za svaki poen na terenu, smenjivali se u vođstvu, nijedna ekipa nije uspela da stekne dvocifrenu prednost. Ipak, u takvom odnosu snaga i u infarkt završnici na kraju je kao pobednik izašao španski klub.

Crveno-bele su predvodili Jago dos Santos sa 22 i Nikola Kalinić sa 19 poena, a dvocifren je još bio i Džoel Bolomboj sa 11 koševa. U katalonskoj ekipi, najbolji od svih bio je bivši igrač Partizana Kevin Panter sa 26 poena, do k je Jan Veseli ubacio 19.

Informer

Starsportphoto©

Kao što je i najavljivano, krcata Beogadska arena dočekala je Katalonce. "Delije" su posebno bile naoštrene za Pantera i priredile mu paklenu dobrodošlicu. Amerikanac je zvižducima i uvredama dočekan u dvorani. Ipak, navikao je iskusni bek na takvu atmosferu, pa je prilično "hladan" i motivisan ušao u duel i iskoristio nervoznu i dekoncentrisanu igru crveno-belih. Panter je uvodnim minutima postigao devet poena i doneo gostima osetniju prednost - 11:5. Katalonci su od starta imali jasnu nameru da pikom poremete igru srpskog šampiona. 

Posle slabog početka crveno-beli su se konsolidovali. Povukao je Nikola Kalinić, vezao nekoliko poena, a posle njegove i Teodosićeve trojke za vođstvo od 19:17 eksplodirala je Arena. Nišanske sprave namestio je i Jago dos Santos i pogodio dve vezane trojke, ali se na drugoj strani razigrao se Veseli i lakim poenima držao Barsu u igri, koja je i prvu četvrtinu rešila minimalno u svoju korist - 26:25.

Informer

 

Druga deonica bila je manje efikasna od prve, ali je bila izuzetno sadržajna. Vodile su ekipe veliku borbu na terenu, igralo se koš za koš sve do sredine četvrtine, kada je Zvezda trojkom Gedraitisa, a onda poenima Mitrovića i Jaga otišla na plus šest (39:33). Tom prilikom Brazilac se požalio na bol u nozi, pa je šepajući napustio teren.

Nalet crveno-belih prekinuo je Ernangomez, a na ruku im je išla i napadačka kriza u redovima domaćina, pa su u završnici stigli do izjednačenja - 44:44. Iako su svi mislili da će se sa tim rezultatom otići na odmor, jer su ostale samo dve sekunde, usledila je ekspresna akcija srpskog šampiona. Teodosić je poslao precizan pas ka Kodiju Mileru-Mekintajeru, a ovaj iako okružen dvojicom protivničkih igrača uspeo je da šutira i pogodi trojku uz zvuk sirene za zemljotres u Areni.

Nastavak meča doneo je rovovsku borbu. Katalonci su bolje krenuli u treću deonicu, iskoristili su greške u napadu Zvezde, kao i slabu odbranu i sa tri vezane trojke stigli do vođstva (50:47). Održavali su Katalonci prednost, a onda je rezultatsku krizu u crveno-belima prekinuo sjajni Majk Daum.

Informer

 

Amerikanac je pogodio osam poena, od čega dve trojke za novi preokret, a priključio mu se i Bolomboj i pogotkom van linije sa 6,75 metara doneo najveću prednost srpskom šampionu - 65:56. Ipak, sve što su Sferopulosevi igrači uradili dobro u proteklom periodu, brzo su ispustili u nastavku. Olako su dozvolili Kataloncima lake poene, koji su takav poklon znali da iskoriste i priđu na samo tri razlike pred poslednjih deset minuta. 

Informer

 

Poslednja deonica donela je novu igru nerava, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Zvezda je zakucavanjem Bolomboja i trojkom Jaga izmamila ovacije navijača za mini-vođsto 75:72. Ipak, odgovario je španski velikan preko Jana Veselog i brzo poravnao rezultat. U završnci meča čovek mirne ruke u redovima crveno-belih bio je Kalinić, pošto je rešavao svaki napad, dok su na drugoj strani Saturanski i Veseli držali Barsu u životu, pa je usledila infarkt završnica. Zvezda je u poslednjih pola minuta ušla sa pola koša prednosti 82:81.

Informer

 

Drama je dostigla vrhunac kada su sudije posle višeminutog većanja odlučile da bude mrtva lopta posle borbe pod košem Veselog i Bolomboja. U toj borbi kao pobednik je izašao Zvezdin centar, a ali uzalud, jer srpski tim u nastavku nije uspeo da prenese loptu za osam sekundi. Prethodno, crveno-beli su dobili poklon od trenera Barselone Đoana Penaroje, kome je zbog burne reakcije dosuđena tehnička. Ipak, to nije uspeo da iskoristi Ajzea Kenana, pošto je promašio slobodno bacanje, pa je rival dobio 14 sekundi za napad.

Informer

 

To je iskoristio Panter i hladnokrvno preko Dobrića pogodio trojku za vođstvo 84:82 na deset sekundi do kraja. Odgovorio je na drugoj strani Jago i  lako prošao u reket i poentirao za izjednačenje, pa je Kataloncima ostalo četiri sekunde za akciju, ali je Panter ovog puta bio neprecizan, pa je meč otišao u produžetak.

U dodatnih pet minuta, Zvezda se skoncentrisala na igru u reketu, dok je Barsa odgovarala sa trojkama, pa se u poslednjih 60 sekundi ušlo nerešeno - 93:93. Katalonci su tada na individualni kvalitet i još jednom trojkom Pantera odlepili na 96:93, a onda je Amerikanac na kraju polaganjem i zapečetio sudbinu srpskog šampiona i utišao pakao Arene.