20.10.2024.

16:25

Foto: ATA Images

Sport

Velike muke za Karija! Pešić mora da sastavi tim bez NBA i evroligaških igrača!

FIBA prozor kvalifikacija za Evropsko prvenstvo donosi teške rivale, ali ono što dodatno otežava situaciju jeste činjenica da Pešić neće moći da računa na većinu, ako ne i sve igrače iz Evrolige i NBA lige.

Problem nije u nesaradnji klubova, već u terminskoj koliziji. Naime, Evroliga i NBA imaju zakazane mečeve u isto vreme kada i nacionalne selekcije, što drastično smanjuje opcije za srpski tim.

Informer

Svetislav Pešić

Srbija će svoj prvi meč u ovom prozoru igrati 21. novembra protiv Danske, dok će se revanš odigrati tri dana kasnije u Beogradu. Međutim, u isto vreme kada i drugi meč protiv Danske, u Beogradskoj areni je zakazan večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana, što gotovo isključuje mogućnost da se igrači ova dva tima priključe reprezentaciji.

Lista igrača na koje Pešić neće moći da računa je duga i obuhvata imena poput Nikole Milutinova, Vanje Marinkovića, Balše Koprivice, Alekseja Pokuševskog, kao i NBA zvezda poput Nikole Jokića i Bogdana Bogdanovića.

Informer

košarkaška reprezentacija Srbije

Ukupno 24 igrača su gotovo sigurno van kombinacija za ovaj prozor:

Vanja Marinković, Arijan Lakić, Aleksej Pokuševski, Balša Koprivica, Nikola Milutinov, Marko Gudurić, Filip Petrušev, Ognjen Jaramaz, Alen Smailagić, Boban Marjanović, Luka Mitrović, Miloš Teodosić, Nikola Kalinić, Uroš Plavšić, Nemanja Nedović, Branko Lazić, Dejan Davidovac, Bogdan Bogdanović, Nikola Jokić, Nikola Jović, Vasilije Micić, Nikola Topić, Tristan Vukčević.

Iako tim neće biti u punom sastavu, Pešić će morati da se osloni na preostale snage. Na plejmejkerskim pozicijama očekuje se prisustvo Alekse Avramovića i Stefana Jovića, dok bi iskusni bekovi Danilo Anđušić i Marko Jeremić mogli predvoditi bekovski deo tima.

Informer

Aleksa Avramović i Svetislav Pešić

Krilne pozicije bi mogle biti popunjene igračima poput Stefana Lazarevića i mladog Filipa Jovića, dok će na pozicijama krilnih centara i centara verovatno nastupiti povratnik Boriša Simanić i Dušan Ristić.

Iako tim neće imati zvezde iz Evrolige i NBA, Pešić će imati zadatak da odabere 12 igrača iz šireg spiska od skoro 40 imena. U susretu sa Danskom, koja je takođe oslabljena neigranjem Ifea Lundberga, ovaj sastav bi trebalo da bude dovoljan za pobedu. Ipak, oprez je neophodan jer su danski igrači poznati po zajedništvu i dobroj uigranosti.