Autor: Informer.rs

16.02.2023.

17:25 >> 17:37

Foto: USA Today

Sport

MVP! MVP! MVP! JOKIĆ ISPISUJE ISTORIJU SVETSKE KOŠARKE! Srbin na pragu nove TITULE!

Igra Nikola Jokić u životnoj formi! Dominira i ruši redom rekorde u NBA ligi, zbog svega toga ponovo je favorit za MVP titulu. Po svemu sudeći, srpski košarkaš će i treći put uzastupno poneti laskavo priznanje najkorisnijeg igrača! 

Ugledni "ESPN" sproveo je anketu među 100 tamošnjih novinara i rezultati su jasni. Svako od njih je imao zadatak da izabere petoricu igrača i oceni ih prema kriterijumima kako se to radi pri zvaničnom glasanju za najkorisnijeg košarkaša lige.

Nikola Jokić "počistio" je konkurenciji i osvojio čak 77 glasova za MVP titulu. Ukupno je osvojio 913 poena, a uz Džoela Embida jedini je igrač kog su svih 100 novinara naveli na listi za najkorisnijeg igrača. 

Janis Adetokumbo završio je kao drugi u izboru sa 552 boda, dok je spomenuti Embid treći sa 490 poena. Slede Džejson Tejtum sa 99, odnosno Luka Dončić sa 89 bodova. Daleko slabiji na listi su Dža Morent, Šai Gildžs Aleksander, Donovan Mičel, Stefon Kari i Kevin Durent. 

U slučaju da Nikola Jokić bude ponovo MVP izjednačio bi se na večnoj listi sa Mouzes Malounom, Leri Birdom i Medžik Džonsonom. Ipak, Srbin bi mogao da ispiš nove strane košarkaške istorije pošto bi postao prvi igrač sa tri uzastupna MVP zvanja posle 1968. godine kada je to pošlo za rukom Viltu Čemberlenu. 

Najviše MVP titula ima Karim Abdul Džabar koji je šest puta bio najkorisniji igrač u NBA ligi. Pet ih imaju Bil Rasel i Majkl Džordan, a po četiri Vilt Čemberlen i Lebron Džejms. Od skoro najbolji poenter u istoriji NBA lige.