Autor: Informer.rs

25.04.2023.

21:10

Foto: EPA

Sport

RADO IDE FINAC U VOJNIKE! Markanen dobio PRESTIŽNU NAGRADU u NBA ligi pa otišao u ARMIJU! (FOTO)

Nagovestio je Lauri Markanen na Evropskom prvenstvu prošle godine da bi ova sezona mogla da bude "njegova". Finski košarkaš dominirao je na kontinentalnoj smotri, a čak ni trejd koji se dogodio dok je sa reprezentacijom bio u Pragu nije uticao na njegove partije u dresu nacionalnog tima. Kasnije ni u NBA ligi pošto je danas dobio nagradu za igrača koji je najviše napredovao. 

Lauri Markanen je ove sezone u dresu Juta Džezera beležio 25,6 poena, 8,6 skokova i 1,9 asistencija, a na izboru za MIP igrača dobio je više glasova od Šeja Gildžs Aleksandera i Džejlena Bransona. Finac je dobio većinu glasova pošto je od 100 dobio čak 69. 

Zanimljivo je da je Markanen nagradu za igrača koji je najviše napredovao dočekao u vojsci! Finski košarkaš se nakon kraja regularnog dela sezone vratio kući kako bi odradio vojni rok. Naime, po zakonu u njegovoj državi svi muškarci su dužni da služe u armiji pre 30 godine pa je Lauri rešio da iskoristi eliminaciju njegovog tima kako bi obavio svoju dužnost. 

- Znao sam da će, ako ne budemo igrali u plej-ofu, ovo biti najbolje vreme da služim vojsku, umesto da to stalno odlažem. Izabao sam pravo vreme, ovo je dobro za mene - rekao je Lauri Markanen. 

Ipak, Finac neće moći "u cugu" da odsluži vojni rok već je uspeo da dogovori da iz dva dela bude deo armije. Njegov agent Mihael Lelčitsi otkrio je da se Markanen nalazi u Helsinkiju te da je raspoređen u odred koji se obučava za izviđanje u vanrednim i ratnim uslovima. Pored toga, as Jute ima mogućnost treniranja budući da kasarna nudi i sportsku halu sa svim uslovima. 

Markanen, kao što smo već i naveli, neće moći da ostane šest meseci u vojsci kao što je predviđeno, a razlog je činjenica da će već u avgustu biti deo reprezentacije koja će predstavljati Finsku na Svetskom prvenstvu. On će se nakon toga vratiti u Jutu kako bi se spremio za narednu sezonu NBA lige, dok će drugi deo odsluženja vojske obaviti sledećom prilikom.