16.05.2023.

20:40

Foto: printscreen

Sport

SKIDANJE KRUNE KRALJU, PRVI ČIN! Nova misija Nikole Jokića, PREPREKA SU LEBRON I LEJKERSI!

Denver Nagetsi, čiji je lider srpski centar Nikola Jokić  dočekaće noćas (2.30) Los Anđeles Lejkers u u prvom finalnom obračunu Zapadne konferencije.

Tim iz Kolorada udariće na jednog od najboljih košarkaša svih vremena Lebrona Džejmsa, a njegov bilans u finalnim serijama konferencija ne ide u prilog Denveru.

NEVEROVATNA STATISTIKA LEBRONA DŽEJMSA

Naime, Lebron je u karijeri 11 puta igrao serije za plasman u veliko finale i izgubio je samo jednom. Bilo je to 2009. u finalu Istočne konferencije protiv Orlanda.

Sve ostale serije njegovi timovi rešavali su u svoju korist, a u njih spada i sudar protiv Denvera pre tri godine u "mehuru" na Floridi.

Informer

Lebron Džejms

Zbog pandemije koronavirusa plej-of se 2020. godine igrao u Diznijevom svetu u Orlandu, a Lejkersi su tada prilično lako savladali Nagetse sa 4:1 i kasnije osvojili titulu.

ISTORIJSKI INDEKS

Situacija je sada drugačija, Denver je tri godine iskusniji, a Jokić beleži monstruozne brojke u plej-ofu. Srbin u doigravanju beleži istorijski indeks korisnosti (29,04), čime je prestigao i po mnogima najvećeg košarkaša svih vremena Majkla Džordana (28,6).

Informer

Nikola Jokić (u sredini)

Zbog toga s razlogom veruje da će ishod protiv tima iz Los Anđelesa ove godine biti drugačiji.

- Nadam se da će novo finale biti drugačije od prošlog. Izgubili smo tada. Imamo lepu priliku da nešto uradimo, videćemo. Neverovatno je biti deo ovog putovanja i biti u društvu ovih momaka. Mislim da možemo da postignemo nešto lepo - rekao je Jokić.

Informer

Nikola Jokić

Koliko je Nikola dominantan u aktuelnom plej-ofu, svedoče i reči Lebrona Džejmsa.

- Bili su prvi na Zapadu sa razlogom. Igraju sjajnu košarku tokom cele sezone i u seriju ulazimo sa velikim respektom prema njihovoj igri. Trener ih sjajno vodi, znamo kakvu dinamiku donosi Jokić, kao i Džamal Marej, naročito kada su zdravi. Ali nisu samo oni u pitanju nego i ostali košarkaši. Pokušaćemo da budemo na najboljem nivou protiv sjajnog tima - izjavio je Džejms.

Domaćin favorit

Trener "jezerdžija" Darvin Hem kratko ali efikasno prokomentarisao je Somborca.

- Znamo da nas čeka čudovište iz Stenovitih planina - rekao je Hem.

Kladionice favorizuju Denver i u prvom meču i u kompletnoj seriji finala Zapada. Kvota na trijumf Nagetsa na otvaranju serije je 1,48, dok je na Lejkerse 2,75. Kad je reč o plasmanu u finale, i tu je tim iz Kolorada favorit sa 1,65, dok je na Lebronov tim kvota 2,25.

RASPORED FINALA
ZAPADA NBA LIGE
17. maj Denver - LA Lejkers 2.30
19. maj Denver - LA Lejkers 2.30
21. maj LA Lejkers - Denver 2.30
23. maj LA Lejkers - Denver 2.30
25. maj Denver - LA Lejkers 2.30 *
27. maj LA Lejkers - Denver 2.30 *
29. maj Denver - LA Lejkers 2.30 *
* Peti, šesti i sedmi meč igraće se ako bude potrebe, u finale ide tim koji dođe do četiri pobede