Autor: Informer.rs

02.06.2023.

07:51

Foto: printscreen

Sport

ŠTA VIŠE REĆI ZA SRBINA? Jokić uspeo ono što je SAMO Majkl Džordan pre njega!

Srpski as Nikola Jokić, učinio je nešto što je uspelo samo legendarnom Majklu Džordanu pre više od tri decenije!

Zvezda Denvera odigrala je brutalnu partiju u pobedi Nagetsa protiv Hita u prvoj utakmici velikog finala i po ko zna koji put upisao svoje ime u istoriju najjače košarkaške lige na svetu! Naime, Jokić je utakmicu završio sa 27 poena, 10 skokova i 14 asistencija, čime je oborio nekoliko rekorda.

Jedan je posebno zapao za oko navijačima, jer je u pitanju rekord čoveka koji je sinonim za košarku - ostvarenje Majkla Džordana. Jokić je drugi košarkaš u istoriji koji je imao najviše poena i asistencija u oba tima na debiju u finalu NBA.

Prvi koji na debiju to uspeo bio je slavni Majkl Džordan daleke 1991. godine. Sada, 32 godine kasnije, Srbin je dokazao od kakvog je materijala satkan i da mu je samo nebo granica.

Inače, četrnaest asistencija Nikole Jokića u prvoj utakmici je najviše asistencija jednog centra ikada u istoriji NBA finala, a Srbin je tek drugi igrač u istoriji NBA lige koji u finalu debituje sa tripl-dabl učinkom. Prvi je bio Džejson Kid.

Nikola Jokić i Lebron Džejms su jedina dva igrača u poslednjih 25 godina koji su na poluvremenu jedne finalne utakmice imali 10+ poena i 10+ asistencija, a samo tri igrača u istoriji NBA lige su tokom jednog plej-ofa imali 450+ poena, 200+ skokova i 150+ asistencija. To su Leri Bird, Lebron Džejms i Nikola Jokić.