Autor: Informer.rs

08.06.2023.

10:39

Foto: EPAIMAGES

Sport

DOMINACIJA! OD JOKIĆEVIH BROJKI SE VRTI U GLAVI! Nikola nastavlja da POMERA GRANICE

Nikola Jokić je ponovo bio fenomenalan na parketu, što je njegovom Denveru donelo novi trijumf (109:94) i vođstvo od 2:1 u pobedama. Naš reprezentativac je na Floridi dao 32 poena, uz 21 skok i deset asistencija, čime je nastavio da pomera granice košarke.

Sjajni centar je postao prvi igrač ikada u NBA, koji je u meču finalne serije ostvario tripl-dabl, sa najmanje 30 poena i 20 skokova. Primera radi, samo pet puta u istoriji kompletnog plej-ofa dogodilo se da je neko imao učinak od 30+ koševa, 20+ uhvaćenh lopti i deset i više asistencija.

Informer

 

Po jednom su to učinili legendarni Vilt Čemberlen i Karim Abdul Džabar, a preostala takva tripl-dabla, zajedno sa ovim poslednjim protiv Majamija, delo su upravo rođenog Somborca.

- Da budem iskren, ne znači mi to mnogo. Samo sam želeo da dobijemo utakmicu - rekao je Jokić.

Srpski as u finalu protiv Majamija ima prosečan učinak od 33 poena, 14 skokova i devet asistencija, a procenat šuta iz igre mu je 61,5 odsto. Ni jedan od najboljih defanzivaca lige Bem Adebajo nije uspeo da uspori dvostrukog uzastopnog MVP-ja lige.

Dosad je Nikola ubacio tačno 100 poena Hitu, a samo četvorica velikana su probila tu granicu koševa u prva tri meča finalne serije - Rik Beri 1967. (122 koša), Alen Ajverson 2001. (106), Vilis Rid je 1970. (104) i Janis Adetokumbo 2021. (103).

Jokiću je ovo deseti tripl-dabl u aktuelnom plej-ofu, odnosno ukupno 15. u plej-of karijeri. Poređenja radi, Lari Bird je deset tripl-dablova u plej-ofu ostvario za celu karijeru, kao i Drejmond Grin i Radžon Rondo, dok je Vilt Čemberlen stao na devet. Ispred asa Nagetsa su Medžik Džonson sa 30, Lebron Džejms sa 28, Rasel Vestbruk sa 12 i Džejson Kid sa 11 tripl-dablova u doigravanju.

Ono što je posebno zanimljivo, popularni "Džoker" je na putu do finala igrao protiv nekih od najboljih defanzivaca u NBA ligi. U četvrtfinalu mu je rival bio Rudi Gober iz Minesote, ali Francuz nije uspeo da zaustavi Nikolu, koji je imao prosek od 26 poena, 12 skokova i devet asistencija.

Protiv Finiksa je Jokić imao direktne duele sa Deandreom Ejtonom, ali je tada beležio 35 poena, 15 skokova i 11 asistencija. Finale Zapada protiv LA Lejkersa i okršaji sa Entonijem Dejvisom nisu usporili dvostrukog uzastopnog MVP-ja. Prosečan učinak ponovo odličan - 27 koševa, 15 uhvaćenih lopti i 11 asistencija.