Autor: Informer.rs

14.06.2023.

11:01

Foto: Tanjug/AP

Sport

JOKIĆ MOŽE DA POSTANE NAJBOLJI KOŠARKAŠ SVIH VREMENA! Nikola ima prolazno vreme kao najveći u istoriji!

Skromni Somborac do svog prvog NBA pehara stigao je sa 28 godina. Mnogi bi rekli da je kasno da nadmaši neke od najvećih igrača koji su igrali ovaj sport. Slučajnost ili sudbina, identično “prolazno vreme” u karijeri imao je i čovek koga 90% košarkaškog sveta smatra za najvećeg ikad – Majkl Džordan!

Informer

 

“Leteće visočanstvo”, kako su Majkla prozvali, osvojio je prvu titulu sa Čikago Bulsima 1991. godine, kada je imao 28 godina. Baš kao i Nikola Jokić sada! Džordan je od tada, pa u narednih sedam godina, osvojio još pet titula i kompletirao verovatno najbolju eru nekog tima u istoriji NBA lige. To ga, sasvim zasluženo, lansiralo na prvo mesto najboljih igrača svih vremena i tu je, po mišljenju većine, i dan-danas ostao.

Informer

Majkl Džordan

Suštinski, Nikola ima šansu da ga nadmaši, prvenstveno zbog činjenice da su sa isto godina osvojili prvu titulu. I ne samo to. Majkl je te 1991. godine postao prvi MVP finala NBA lige, baš kao i Nikola sada.

Zanimljivo da je Jokić pre osvajanja svog prvog NBA prstena čak dvaput bio MVP regularnog dela lige. Džordan je, pre prve titule, bio samo jednom najkorisniji igrač, ali potom još četiri puta.

Dakle, za Jokića, na neki način, još nije kasno da napadne Džordanov rezultat i postane najveći košarkaš ikad. Trenutno je, bez ikakve subjektivnosti, u samom vrhu najboljih košarkaša koji su ikad igrali ovaj sport.

A tezu da za njega još uvek nije kasno da napadne GOAT zvanje brane još neki podaci. Naime, brojni košarkaški velikani osvajali su svoje prve titule u poznim dvadesetim godinama.

Informer

Lebron Džejms

Tako je, recimo, slavni Lebron Džejms, vlasnik četiri NBA prstena, do prvog došao sa 27 godina, kada je bio prvi put MVP finala. Takođe sa 27 je prvu titulu osvojio i Stefon Kari, koji je prvi put MVP finala bio tek sa 34.

Kevin Durent je do oba ta zvanja stigao sa 29 godina, ali ima i košarkaša koji su imali mnogo bolje prolazno vreme od svih njih, ali ipak ih ne svrstavaju ispred Džordana.

Tako je, primera radi, tragično nastradali velikan Kobi Brajant do prve od pet titula stigao sa samo 22 godine, a MVP finala bio je sa 31.

Informer

Kobi Brajant

Medžik Džonson je oba zvanja uspeo da ostvari sa samo 21 godinom, a bio je pet puta šampion i triput MVP. Toni Parker je sa 21 godinom osvojio NBA, a sa 25 bio najkorisniji igrač, dok je, primera radi, čuveni Dirk Novicki, do oba zvanja stigao sa 33 godine, igrajući za Dalas.

KADA SU NBA LEGENDE OSVAJALE PRVE TITULE I PRVA PRIZNANJA ZA MVP FINALA

Majkl Džordan

Prva titula        28

Prvi MVP finala      28

Kobi Brajant

Prva titula       22

Prvi MVP finala      31

Stefon Kari

Prva titula       27

Prvi MVP finala      34

Lebron Džejms

Prva titula       27

Prvi MVP finala      27

Dirk Novicki

Prva titula       33

Prvi MVP finala              33

Toni Parker

Prva titula       21

Prvi MVP finala      25

Kevin Durent

Prva titula       29

Prvi MVP finala      29

Tim Dankan

Prva titula       23

Prvi MVP finala      23

Medžik Džonson

Prva titula       21

Prvi MVP finala      21

Nikola Jokić

Prva titula       28

Prvi MVP finala      28