Autor: Informer.rs

29.06.2023.

11:33

Foto: EPA/Shutterstock

Sport

Jokić će moći da duva naredne sezone! NBA liga postigla dogovor sa igračima

Jako dugo traje borba Asocijacije igrača i NBA lige po pitanju upotrebe marihuane i THC proizvoda u svrhe oporavka,.

Novim kolektivnim ugovorom, košarkaši, među kojima je Kevin Durent bio najaktivniji propovedač benefita kanabisa, izborili su se za nekažnjeno korišćenje marihuane.

Informer

Kevin Durent - borac za marihuanu

- Pušim marihuanu od svoje 22. godine. Za mene je to opuštajuće za um i telo. To je moja čaša vina - govorio je Durent.

NBA liga je postepeno ušla u ovaj proces. Prvo su poptuno ukinuta testiranja na kanabis, a sada će se prestati i sa kažnjavanjem uživaoca THC proizvoda.

Ugovorom koji će biti na snazi sedam godina, marihuana je u potpunosti skinuta sa liste zabranjenih supstanci, na čemu su igrači insistirali i čak pretili bojkotom (lokaut) poput 2011.

Kazne za igrače pozitivne na THC bile su vrlo rigorozne. Tako su Leri Sandersu, Džej Ar Smitu i Ož-Ej Meju izrečene suspenzije kojima im je zabranjen nastup na utakmicama dve nedelje, u slučaju prve dvojice, dok je Mejo uz marihuanu bio pozitivan na još nekoliko narkotika pa je izbačen iz lige. 

Informer

Džej Ar Smit

Kliford Robinson, poznat ljubiteljima NBA košarke iz 90-ih je zagovarao legalizaciju marihuane još u prošlom stoleću, a danas ima svoju farmu na kojoj uzgaja ovu biljku u medicinske svrhe.

Podsetimo, UFC, federacija za mešovite borilačke veštine je među prvima odobrila upotrebu kanabisa svojim sportistima 2021, a sada i NFL (Američki fudbal) razmatra takvu odluku.